Klokka 15.26 fredag ettermiddag den 22. juli smalt bomben utenfor regjeringskvartalet. Før klokka 16.32 hadde Kjell Ivar Vestå, som er varaordfører i Lurøy og listetopp og leder for Lurøy Frp, lagt ut meldingen på sin åpne profil på Facebook.

Hans ytring ble raskt møtt med at noen syntes den var drøy. Vestås svar var at han ikke trodde på julenissen, og han oppfordret folk til å våkne opp før det blir mer tragedier.

Folk ga klar beskjed om at de syntes det var lavmål å forsøke å dra politiske veksler på tragedien.

- Omtanke for ofrene har man når man gjør noe for å forhindre at slikt som dette skjer. Det samme gjelder i forhold til alle de skjebnene som ligger bak voldtektene i den seinere tid. Unnfallelse koster dyrt. Jeg gremmes, svarte han.

I den videre diskusjonen på Vestås tavle på Facebook sier den lokale Frp-toppen at han er forbannet og at han må ha lov til å uttrykke seg.

- At dere som stemmer Ap føler dere truffet kan jeg leve med. Typisk å rette oppmerksomheten mot alt annet enn årsaken til det som skjer. Skal naiviteten fortsette? Tankene mine går i høyeste grad til ofrene. Jeg frykter flere anslag og det må takes tak i snarest!!, skriver han bare tre timer etter bomben gikk av.

Fjernet meldingen

Litt før klokka 20.30 om fredagskvelden hadde Vestå moderert seg. Bildene og historiene fra Utøya hadde da begynt å tikke inn for alvor. Han skrev da «Ok alle sammen, vi er vel alle sjokkert på en dag som denne og følelsene kan ta overhånd. Nå må man stå sammen mot dette anslaget mot demokratiet og uskyldige mennesker».

Likevel ble den opprinnelige lenke liggende på Vestås profil til pressekonferansen der justisminister Knut Storberget fortalte at den pågrepne gjerningsmannen var etnisk norsk.

Tidlig lørdag morgen var den opprinnelige meldingen med kritikken mot Arbeiderpartiet fjernet.

Midt på mandagen kom Vestå med en ny melding på sin tavle. Denne gangen hadde budskapet en annen karakter.

- Triste dager for oss alle. Jeg er rystet over det som har skjedd. Mine tanker går til alle de som har mistet sine kjære og sine venner. Mine tanker går også til ungdommene i Auf og til Arbeiderbevegelsen, skrev han da.

Ville ikke spre fordommer

Kjell Ivar Vestå har ikke vært tilgjengelig for en kommentar overfor Rana Blad, men til Helgelands Blad sier han at han skrev innlegget i en øyeblikks forbannelse.

- Jeg postet mitt første innlegg før jeg kjente det videre omfanget. Da Utøya-tragedien kom i tillegg, ble mitt første innlegg helt feil. Derfor slettet jeg det jeg først hadde skrevet, sier han.

Vestå påpeker at han ikke hadde noe ønske om å spre fremmedfiendtlige fordommer.

- Derimot var poenget mitt at jeg lenge har ment at sittende politiske regime i Norge ikke har tar terrortrusler på alvor, sier han til Helgelands Blad.

Videre poengterer han at han ytret seg som politiker og ikke som lokal lensmann.

Pressevakt Fredrik Farber hos Frp sier at nok alle var i sjokk dagen terroren rammet.

- Vår oppfordring til våre tillitsvalgte er å vise varsomhet på Facebook og håndtere sin side som hvilket annet offentlig debattforum. Her skal man kommentere i henhold til partiets program og politikk, sier han.

Om det vil bli aktuelt med sanksjoner mot Vestå etter hans skriving på Facebook vil ikke Farber mene noe om.

- Dette er noe som eventuelt håndteres lokalt i lokallag eller fylkeslaget. Slik er vår organisasjon bygd opp, sier han.

Fylkesleder Kenneth Svendsen i Nordland Frp er glad for at Vestå har ryddet opp i saken.

- Det er viktig å være aktsom når slike ting skjer, sier Svendsen som vil ta kontakt med Vestå for å understreke nettopp dette.