Bygdekamp for kaviarfabrikken

Artikkelen er over 13 år gammel

HEMNES: Små og store viste at kaviarfabrikken i Finneidfjord betyr mye for bygda. Et sted mellom 400 og 500 personer møtte opp i et fakkeltog for hjørnesteinsbedriften.

DEL

Området foran kaviarfabrikken ble lyst opp av de mange faklene, og folket var kampklare.

– Selvsagt måtte vi møte opp å støtte de som jobber der. Dette handler også om bygda vår. Samtidig vi jeg sikre meg at jeg i framtida får en kaviar med en rett smak på brødskiva, sier Torstein Sørensen.

Han røper at de små runde perlene fra Mills-fabrikken er fast takst på frokostbordet.

– Jeg er her for å prøve å redde kaviarfabrikken. Butikken har vi allerede mistet, sier Vidar Haugen (12).

– Selv jobber verken jeg eller mannen min ved kaviaren, men vi måtte selvsagt møte opp for å kjempe. Dette handler om å ta vare på bygda vår og arbeidsplassene her. Finneidfjord er et lite samfunn. Derfor betyr en slik fabrikk veldig mye, sier Anita Kleivnes.

Når toget begynte å bevege seg kunne en høre slagord som "Ja til kaviaren" og "Redd kaviaren på Finneidfjord".

Overveldende

Jeg er kjempeglad for denne oppslutningen. Dette viser at bygda engasjerer seg. Det gjør folket i hele kommunen og nabokommunene, sier initiativtaker sogneprest Harold Holtermann.

Han hadde et håp om at det skulle komme like mange som det bor i bygda. Det betyr 350. At det ble enda flere tar han som en svært hyggelig bonus, og han mener at en slik aksjon som dette betyr noe for samholdet. Det sender også et kraftig signal til Oslo og styret til Mills om at det er liv laga å fortsette med kaviarproduksjonen i Finneidfjord.

– Her går det unger i refleksvest og pensjonister med spark. Dette er en folkelig mobilisering. Antallet i toget overstiger langt oppslutningen om 17. maitoget på nasjonaldagen, sier han.

– Det betyr svært mye for oss som jobber på fabrikken at så mange møter opp og støtter oss i denne kampen, sa tillitsvalgt Eirin Johnsen Myran og så seg bak på folkeoppslutningen i toget.

Nabostøtte

Kaviaraksjonen engasjerte også ranværingene. Ordfører Inge Myrvoll fikk med seg flere fra den politiske ledelsen og dro litt sørover for å vise at det er viktig å beholde den lokale produksjonen av kaviar.

– Jeg må innrømme at for meg personlig er ikke kaviar favorittpålegget, men andre i mitt hjem liker den godt. Det viktigste for meg er å bevare den lokale foredlingen av torskerogna og ha et oppegående lokalt næringsliv, sier Myrvoll.

– Det er svært hyggelig at Rana støtter oss i denne kampen, sier ordfører Kjell-Idar Juvik.

Han forteller at han har sendt et brev til styret og ledelsen i Mills, hvor han synliggjør klare faktorer som taler for en videreføring av produksjonen i Finneidfjord. Han viser til lav arbeidsgiveravgift, til spisskompetanse hos en stabil arbeidsstokk og lavt sykefravær.

Under appellene kom prost Reidar Knapstad fram med en viktig tilføyelse til en kjent bønn. "Gi oss i dag vårt daglige brød med kaviar fra Finneidfjord".

Artikkeltags