Celsas bærekraftsdirektør: – Vi håper besøk av EUs ambassadør til Arktis kan åpne dører for enda mer miljøvennlig stål

EUs ambassadør Marie-Anne Coninsx til Arktis lot seg imponere av hvordan Celsa Armeringsstål tenker bærekraft i hele produksjonen og hvordan de jobber for å kutte i CO2-utslippene sine. Her sammen med bærekraftdirektør Susanne Nævermo-Sand under omvisningen inne i stålverket.

EUs ambassadør Marie-Anne Coninsx til Arktis lot seg imponere av hvordan Celsa Armeringsstål tenker bærekraft i hele produksjonen og hvordan de jobber for å kutte i CO2-utslippene sine. Her sammen med bærekraftdirektør Susanne Nævermo-Sand under omvisningen inne i stålverket. Foto:

DEL

Inne i stålovnen til Celsa Armeringsstål i Mo i Rana smeltes en stålmengde tilsvarende vekten av to Eifeltårn i uka. Dette sendes ut på markedet i Norden som kanskje verdens mest miljøvennlige og grønne stål, med lavest karbonavtrykk i forhold til hvert produsert tonn.

– Vi er stolte over vårt lave utslipp og vi skal kutte utslippene ytterligere, sier bærekraftsdirektør Susanne Nævermo-Sand.

Regler for bruk

For at Celsa Armeringsstål skal være verdensledende i produksjon av grønt stål, må de få solgt det de lager. Siden hovedproduktet er ulike former av armeringsjern, som brukes i forbindelse med all mulig bygging av infrastruktur og bygninger, er det viktig at myndighetene setter krav til utbyggere i forhold til hvilket karbonavtrykk som aksepteres.

– Vi håper besøk av EUs ambassadør Marie-Anne Coninsx til Arktis kan åpne dører for enda mer miljøvennlig stål. Jeg tenker da på at regelverket i EU blir slik at mest mulig miljøvennlig stål prioriteres, sier Nævermo-Sand.

Et annet viktig punkt for Celsa Armeringsstål handler om det offentlig virkemiddelapparat for å stimulere til utstrakt bruk av sirkulærøkonomi.

– Vi tror det er nøkkelen til suksess, samtidig som det er viktig for å kutte mer i klimautslippene, sier Nævermo-Sand.

Administrerende direktør Carles Rovira i Celsa Nordic poengterte at det er viktig for de private spanske eierne av selskapet å være plassert i Mo i Rana under polarsirkelen og lage stål i verdensklasse.

– Her er det dyktige fagfolk, som hele tiden jobber for utvikling. I selskapet er det lov å tenke kreativt og feile, for å bli bedre til slutt, sa han til ambassadøren i sin orientering.

Mektig imponert

EUs ambassadør Marie-Anne Coninsx lot seg imponere av det hun fikk se inne i stålverket. Det ble en opplevelse å ta med seg tilbake til Brussel. Kun få meter fra stålovnen fikk hun oppleve at rennende jern ble tappet ut. I tillegg fikk hun oppleve og føle buldringen i det elektrodene ble plassert ned skrapjernet og slått på, for å starte smelteprosessen.

– Dette er en bedrift som er opptatt av sirkulær økonomi og opptatt av lavest mulig CO₂-utslipp. For oss i EU er det viktig at industri i Arktisk virkelig er bærekraftig, siden temperaturen stiger kjappere i Arktis enn andre steder, sa hun, som håper Celsa lykkes i målet med å bli CO₂ nøytrale i sin produksjon.

– For oss i EU er dette med sirkulær økonomi viktig. Jeg skjønner de ved denne bedriften og i denne industriparken har kommet veldig langt, sa ambassadør Coninsx.

Artikkeltags