Hvordan fungerer DAB der du er? Hjelp oss å lage DAB-kart

Artikkelen er over 3 år gammel

Legg inn din opplevelse av NRKs dekning i dette interaktive kartet.

DEL

I går, onsdag, klokken 11:11 ble FM-nettet slått av i Nordland som første fylke i landet. Overgangen til DAB-radio har, mildt sagt, vært omstridt, men er altså nå gjennomført. Fremover vil man kun finne NRK via DAB-radio.

På ranablad.no har vi nå publisert et interaktiv kart hvor du selv kan merke av hvordan dekningen for DAB er der du bor, jobber eller passerer med bil.

Ved å klikke på området du vil fortelle om kan du si om det er god, dårlig eller mangelfullt mottak, enten det er på ei veistrekning eller i et boligområde.

Kartet vil også publiseres av en rekke andre aviser i Amedia-konsernet.

Endringer som blir gjort av lesere vil umiddelbart bli synlig for andre - og kartet oppdateres på tvers av avisene for å kunne gi informasjon for store deler av landet.

Bakgrunnskartet viser områder som skal ha god dekning for NRKs hovedkanaler (NRK P1, NRK P2, NRK P3, NRK mp3, NRK Alltid Nyheter, NRK Super, NRK Sámi radio, NRK Vær og NRK Folkemusikk).

I tillegg viser kartet punkter der leserne har rapportert inn hvordan de opplever dekningen.Du som leser kan selv rapportere inn hvordan du opplever DAB-dekningen der du er ved å høyreklikke i kartet (klikk og hold på mobil).

Merk at det kun er dekningen for NRKs hovedkanaler som vises i bakgrunnskartet, og ikke dekningen av kommersielle eller lokale kanaler. Kart med dekning for disse kanalene finner du på http://radio.no/dekning/

PS! Fram til klokka 17 lå kartet inne med en funksjon som lot lytterne se hvor det skal være god dekning for NRKs nett. Funksjonen måtte tas ned etter et krav fra Digitalradio Norge, som eier rettighetene til datagrunnlaget for kartet.

- Vi hadde hentet data fra nettstedet radio.no, for å lage en tjeneste som gjorde at brukerne på en enkel måte kunne se om de faktisk skulle ha dekning før de plottet inn deres egne opplevelser. Men fordi rettighetssituasjonen på nåværende tidspunkt er uavklart, har vi valgt å ta ned denne funksjonen inntil videre, sier direktør for innholdsutvikling i Amedia, Jostein Larsen Østring.

Det er Amedia Utvikling som har laget kartet på vegne av Amedias mediehus.Østring understreker at de røde og gule prikkene på kartet ikke nødvendigvis trenger å gi et riktig bilde av hvor det er vanskelig å finne dekning, men viser brukernes opplevelse.

- Dette kan ha flere forklaringer, blant annet problemer med mottakeren. Vi ser også at folk legger inn tilbakemeldinger på dårlig dekning i områder der heller ikke Digitalradio Norge oppgir at det skal være god dekning.

- Kartet gir altså ikke nødvendigvis et svar på hvordan DAB-dekningen reelt sett er, men på hvordan brukerne opplever den. Uansett årsaker dokumenterer dette kartet at mange opplever å ha problemer med DAB-dekningen på steder der det skal være full dekning på NRKs kanaler, sier Østring.

Fra klokken 09.30 til klokka 17 hadde kartet ført til 1149 tilbakemeldinger, etter å ha vært publisert i syv nordnorske aviser.

- Det viser at det er et enormt engasjement i forbindelse med denne omleggingen.

Artikkeltags