Designerdo rett i dass

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

RANA: Vegvesenet har satset rundt fem millioner kroner på en rasteplass og toalett- anlegg ved Sjona. Ett år etter åpningen er det fremdeles umulig å gjøre fra seg på designerdoen i skuddsikkert glass.

DEL

Statens vegvesen har utpekt en del av landets vakreste vegstrekninger til turistveger og satset store penger på å utvikle disse vegene til de reine severdigheter.

I fjor var samferdselsminister Torill Skogsholm, Rana-ordfører Inge Myrvoll og Lurøy-ordfører Steinar Joakimsen til stede sammen med flere vegsjefer ved den høytidelige doåpninga ved Hellåga

Skittvær

Det var et ekte nordnorsk skittvær på åpningsdagen. Siden har det ikke vært mye skitt som har passert det avanserte reisendetoalettet som har aggregat pluss skitt- og vannpumper av flere slag.

Denne doen er tidligere beskrevet i vår avis som landets fineste utedo. Fin er den fremdeles, men vi blir dessverre nødt til å avvigsle den som do og omdefinere herligheten til en ekte skittskulptur.

Det er to innganger som fører til de aller helligste rommene. Dører og veger er av mattet, skuddsikkert glass og dørhandtakene er av børstet stål.

Men dette hjelper lite for de verdige trengende som andektig anstiger luksusdoen med kjappe, tette skritt i forhåpning om at de kan få snarlig lettelse på trykket.

De med høyest trykk klarer ikke vegen tilbake til campingbilens trygge medbrakte portapotti og haster rundt glassnova for å lette trykket i skjul mellom glassbølgen og bjørkekrattet bak skitthuset.

Åpningsgaven

Vi som var til stede ved åpningen fikk utdelt sydvester i anledning begivenheten, Dette burde kanskje, i etterpåklokskapens tegn, vært byttet ut med pisspotter, gjerne utført i skuddsikkert glass og med rustfrie handtak. På den annen side så er sørvestene relativt tette og fullt brukbar til annet enn hodeplagg.

Skiltene som anviser distriktets mest spektakulære rasteplass er korrigert med rød tape.

Pictogrammene som forteller om WC-muligheter og tømming av bobildo er elegant dekket til slik at det ikke skal skapes falske forhåpninger hos de vegfarende.

Skiltet har fremdeles piktogrammer som viser benker, grantre og bord, pluss fisk og informasjon. I tillegg er utsikten ut over Sjona med sprellende sild og sjørøye operativt så det er liten grunn til å klage på Turistvegen.

Trodde det virket

Prosjektleder Steinar Skår i Nasjonale turistveger i Bodø, har det formelle ansvaret for at dette toalettet skal virke.

– I fjor høst hadde vi problemer med vanntrykket, senere har det vært andre ting som har gjort at vi ikke har kunnet sette toalettet i drift, sier Skår.

– Jeg har sendt ut beskjed til Mesta som utfører dette arbeidet for oss, og trodde at det nå var i orden. Det viser seg at vi nå har problem med ei sisterne som må spesialproduseres, sier prosjektleder Steinar Skår, som forstår at folk undrer seg over at det har tatt så lang tid å få toalettet i drift.

Artikkeltags