Gå til sidens hovedinnhold

Det går nye ras på Lovund

Artikkelen er over 12 år gammel

28 personer evakuert i natt. Det går stadig nye ras. Saken er oppdatert

I morgentimene fredag går det i følge meldinger flere ras i området. Sivert Olaisen ved Lovund Rorbuhotell har huset ti personer som i natt ble evakuert. Han sier at det er en merkelig stemning på stedet.

- Ti personer overnattet her hos oss etter at de ble evakuert. Det er en merkelig stemning her. Raset som har gått er like ved skolen og vi ser at det går nye ras hele tiden, sier Olaisen.

Ved operasjonssentralen hos Helgeland politidistrikt bekrefter de at det går nye ras og at de fortløpende vuredere situasjonen.

- Jeg kan bekrefte at det går nye ras i området og vi følger utviklingen nøye. Vi vurderer fortløpende om flre hus skal evakueres, sier Jon Røsdal ved Helgeland politidistrikt.

Nærmere 15 boliger på Lovund ble i går kveld evakuert, etter at det hadde gått flere ras på Lovund. Evakueringen ble satt i gang mellom klokken 22 og klokken 23 i går, etter at det skal ha gått et større ras i området i nærheten av skolen på øya. Ettersom det var mørkt har man ikke fått dannet seg noe klart bilde av hvilket omfang raset har.

Ingen personer skal ha kommet til skade, og det er heller ikke rapportert om skader på bygninger.

- 28 personer og rundt 15 husstander er evakuert. Vi vil fortløpende vurdere situasjonen utover natta, sa lensmann Kjell Ivar Vestå, som var på plass på Lovund i går for å følge situasjonen.

De 28 som er evakuert, er inlosjert privat, på Lovund Rorbuhotell og på øyas eldresenter.

Det skal ha gått ett ras onsdag. I går gikk det så et større ras, som førte til evakuering av privatboliger i området. Det skal i tillegg ha gått en rekke små ras oppe i fjellet. Det ble derfor besluttet at skolen skal holdes stengt i dag.

- Vi hører at det skjer ting oppe i fjellet, og det er urovekkende. Vi har rimelig god kontroll i forhold til folks sikkerhet og hus som ligger i eller ved fareområdet er evakuert. Men jeg vil fortløpende vurdere om enda flere hus skal evakueres, sa lensmann Vestå natt til fredag.

Rasene har gått i et område ovenfor skolen som kalles Jenshaugen, og også både sørvest og nordvest for dette områet. Det er observert masseutglidning ned mot en steinbuffer, og det er nå frykt for at denne skal fylles opp med masse og at stein dermed skal kunne falle over denne og videre ned mot bebyggelse.

- Nå blir vi å følge situasjonen tett. Jeg anser det at det da blir helt nødvendig å få hit geologer og personell fra kommunen, for å få undersøkt hva det er som foregår, sa lensmann Kjell Ivar Vestå til Ranablad.no.

Saken blir oppdatert