Gå til sidens hovedinnhold

– Død med det samme

Artikkelen er over 10 år gammel

Professor i rettsmedisin ved Universitetet i Tromsø, Lars Uhlin-Hansen, mener at stikkskadene politioverbetjent Olav Kildal var påført gjorde at han døde umiddelbart.

Dette sa Uhlin-Hansen da han i går som sakkyndig vitnet i rettssaken etter politidrapet i Mo i Rana, presenterte rapporten etter obduksjonen av den høyt respekterte politimannen. Han fortalte videre at Kildal var påført til sammen sju stikk- og kuttskader i overkroppen, hvorav to var dødelige.

Politioverbetjent Olav Kildal ble knivstukket og drept da han og en kvinnelig politistudent oppsøkte boligen til en 62 år gammel mann på Hammeren. Oppdraget var å transportere mannen til psykiatrisk innleggelse ved Nordlandssykehusets psykiatriavdeling i Bodø.

Brøt seg inn

– Politimannen var nærmest bevisstløs og død, da han segnet om, mener det sakkyndige vitnet.

Det er satt av fire dager til hovedforhandlingene som startet i tingretten i går.

Før Uhlin-Hansens forklaring hadde den tiltalte 62-åringen fortalt at han ikke hadde oppfattet at det var politiet som var på døra hans, at han følte seg livredd og trodde det var andre som holdt på å bryte seg inn i leiligheten hans.

– Da brekkjernet kom inn gjennom dørsprekken og traff meg i armen, handlet jeg i selvforsvar, sa han og forklarte at han brukte kniven han hadde i beltet.

Han avviste at noen hadde forsøkt å kontakte ham på forhånd, på telefon, eller ringt på døra hans.

– Først etter å ha stukket han som var i døra, så jeg politikvinnen på trappa. Da skjønte jeg at det var politi. Da smekket jeg igjen døra til leiligheten, sa tiltalte.

Ropte at det var politiet

Den kvinnelige politistudenten som var sammen med Kildal fortalte at de på tur ut til boligen hadde diskutert oppdraget fordi de hadde opplysninger om at mannen var psykisk syk og ikke hadde tatt medisinene på 10 uker. Hun var bekymret, mens den erfarne politimannen sa at han kjente til mannen fra før, og at de skulle se an situasjonen når de fikk kontakt med ham.

De oppnådde ikke kontakt, verken ved å ringe på eller banke på vinduer.

– Da dro vi tilbake til stasjonen for å hente skrutrekkere og brekkjern fra en annen patruljebil, sa politistudenten.

Hun fortalte hvordan de først tok ut ei rute for å få opp ytterdøra.

– Inne i gangen hørte vi lyder inne bak neste dør. Olav ropte at vi var fra politiet, og at mannen måtte komme ut fordi vi ville snakke med ham. Da ropte denne tilbake noe sånt som: "Det gir jeg faen i". Olav satte brekkjernet i døra, og den sprang opp. Da hoppet mannen fram og stakk Olav. Det ble et basketak, og Olav fikk et til stikk før han seg sammen. Jeg tror Olav var borte allerede da. Jeg tenkte at jeg måtte slå med batongen, men da mannen reiste seg og viste meg kniven, skjønte jeg at jeg var alene, og trakk meg ut og bort fra huset. Jeg varslet fra om det som skjedde på sambandet, fortalte den unge politistudenten.