Dykker 1 satte seg fast - dykker 2 fri for luft

Artikkelen er over 4 år gammel

Det finske dykkerforbundet har offentliggjort hendelsesforløpet i Plura-grotta.

DEL

Etter ønske fra etterlatte etter dykkerulykka i Plurdalen har det finske dykkerforbundet offentliggjort en redegjørelse for hva som skjedde den fatale dagen.

- Dykkernes plan var å ta seg fra Plurdalen til Steinugleflåget i to grupper, for senere å dykke tilbake til Plurdalen neste dag. Dykket skulle ta fem timer og gruppen skulle ta seg ned til 129 meters dyp. De skulle bruke "rebreather-utrustning", et pusteapperat som gjenvinner oksygenet helt eller delvis, i stedet for en tradisjonell utrustning som forbruker mer oksygen. For sikkerhets skyld hadde gruppen med seg både ekstra rebreather - utrustning og tradisjonell utrustning.

- Den første gruppen, bestående av to dykkere, startet to timer før de øvrige tre dykkerne. Starten på dykket gikk problemfritt og begge gruppene tok seg ned til 129 meter. På vei opp til Steinugleflåget satte en av dykkerne i den første gruppen seg fast i en trang gang på 110 meters dyp. Han fikk problem med sin rebreather og omkom til tross for redningsforsøk fra dykkerkameraten, som ble tvunget til å fortsette til overflaten. Grunnet problemene tok dykket åtte timer mot de planlagte fem og den overlevende dykkeren måtte derfor ta seg raskere opp til overflaten, men klarte seg uten symptomer på dykkersyke.

Den andre gruppen støtte på problemer da de skulle forsøke å ta seg forbi dykkeren som satt fast. En av dykkerne greide å ta seg gjennom gangen, men mistet kontakten med de andre og måtte fortsette alene mot Steinugleflåget. På grunn av den lange dykketiden fikk han leddsmerter. Vel oppe møttes han av den overlevende dykkeren fra den første gruppen. De antok at de to andre hadde vendt tilbake mot Plurdalen og gikk sammen opp av grotten. De fikk tak i en av de fastboende og fikk ringt politi og redningspersonell.

Mens dette skjedde var de to andre i den siste gruppen fortsatt på 110-meters dyp og grunnet problem med rebreather-utrustningen ble en av dem tvunget til å gå over til reserven. Han døde en stund senere og den gjenlevende dykkeren snudde og startet turen tilbake til Plurdalen. På veien fikk han problemer med dykkescooteren og kom seg til overflaten hele 11 timer etter at dykket startet. På tross av dette unngikk han dykkersyken, skriver det finske dykkerforbundet.

Artikkeltags