- En vemodig dag

Artikkelen er over 12 år gammel

RANA: Tom. Slik følte TAG-gründer Ståle Lønnum seg da han gikk hjem i går, etter ha solgt sitt livsverk. Se TVNordlands sak

DEL

– Jeg er totalt utladet mentalt. Så tom er nok det nærmeste jeg kommer på å beskrive hvordan jeg føler det akkurat nå.

Dette sa Lønnum til Rana Blad i går ettermiddag. Da hadde han brukt dagen på å informere de ansatte ved TAG Systems om at han har solgt virksomheten til Edb Business Partner.

– Jeg har nådd de fleste målene jeg hadde satt meg. Jeg har ingen etterkommere til å overta virksomheten, og da føler jeg at det er riktig å selge, sier Ståle Lønnum. Sønnen Stig Olaf, som eier aksjene i TAG sammen med Ståle Lønnum, skal nemlig drive den andre familievirksomheten – Olaf Olsens Snekkerfabrikk.

Trygghet

Men selv om Ståle Lønnum har tatt en beslutning som var vanskelig å ta, så føler han at livsverket er i de beste hender når selskapet nå overtas av Edb Business Partner.

– Vi har samarbeidet med dem i en årrekke. Vi kompletterer hverandre, og jeg føler meg sikker på at oppkjøpet vil bidra til en videreutvikling av TAG, sier Lønnum, som i prosessen har vært svært opptatt av å sikre at et salg ikke vil medføre utflagging fra Rana.

– De ansatte kan føle seg trygge på at jobbene blir her. Hadde jeg hatt noen som helst mistanke om at satsingen i Mo i Rana skal svekkes, ville jeg ikke solgt en eneste aksje, understreker Lønnum.

Og selv om han nå har solgt seg helt ut, så blir han ikke helt uten kontroll med det som skal skje i årene som kommer.

– Først skal jeg nå fortsette i 6-12 måneder, før jeg trekker meg ut. Den tida skal jeg bruke til å tenke på hva jeg skal finne på etterpå. Og så eier jeg fortsatt byggene her i Rana, sier Lønnum og bekrefter at det er inngått en leieavtale for ti år – med opsjon på ti nye år – med TAG Systems nye eier.

– Du tjener godt på dette salget. Hva skal du gjøre med pengene?

– Det vet jeg ikke ennå. Det får jeg bruke litt tid til å tenke på. Men jeg skal definitivt ikke flytte til Spania for å spille golf og drikke rødvin.

– Så du blir i Rana?

– Jeg er da fra Toraneset. Da flytter man ikke, slår Ståle Lønnum fast.

Avtalen

Dette er hovedtrekkene i avtalen, som ble offentliggjort gjennom en børsmelding i går:

EDB Business Partner betaler 250 millioner kroner for aksjene i TAG Systems. I tillegg overtar den nye eieren en rentebærende gjeld på 50 millioner.

TAG Systems blir videreført som et selvstendig selskap, innenfor EDB Business Partner-konsernet.

Den formelle overtakelsen av TAG Systems skjer med virkning fra 15. januar 2006.

Jon Neeraas, som har vært med fra starten på TAG-eventyret også på eiersiden, blir med videre som daglig leder under ny eier. I likhet med Lønnum er han opptatt av å forsikre de ansatte i Rana om at eierskiftet ikke vil bety noen svekkelse av den lokale forankringen.

– Vi hadde aldri solgt en eneste aksje av selskapet, hvis det fantes så mye som et fnugg av sjanse for at virksomheten i Mo i Rana skal avvikles, understreker Neeraas. I stedet for å frykte en utflagging av et av Mo i Ranas flaggskip, tror Neeraas at oppkjøpet av TAG Systems vil bidra til enda sterkere utvikling.

– EDB og TAG har flere felles prosjekter i inn- og utland. Vi kompletterer hverandre og gjennom dette kjøpet vil vi bli enda sterkere, mener Neeraas.

Hånd i hanske

De samme forsikringene gir Petter I. Jenssen og Eva Trasti hos Edb Business Partner. De to deltok i går i informasjonsmøtene med de ansatte.

– Vi blir møtt med sorg, usikkerhet og ekstrem stolthet over det som er skapt her. Jeg har stor forståelse for at folk føler det slik. En ting er hva vi som nye eiere sier, men det som betyr noe er at vi beviser våre hensikter over tid. Og det akter vi å gjøre. Jeg kan garantere at det ikke skal forsvinne jobber eller at vi skal svekke vår TAGs satsing i Rana. Tvert imot, sier Eva Trasti.

– Vår strategi er å vokse kraftig de neste årene, fra dagens omsetning på rundt fem milliarder til åtte milliarder innen utgangen av 2008. TAG besitter stor kompetanse innenfor betalingskort og sikkerhet, som er sentralt for vår satsing for vekst innenfor Bank og Finans, og oppkjøpet av TAG passer i så måte som hånd i hanske, sier Petter I. Jenssen.

Telenor er hovedeier i Edb Business Partner, med Folketrygdfondet som nest største eier.

Les mer om saken i tirsdagens papirutgave av Rana Blad eller i vår PDF-avis.

Artikkeltags