På den innklemte fredagen mellom nasjonaldagen og helg var det skolefri. Dette førte til at mange fant ut at dette var dagen for å ordne seg nytt pass.

Konsulent Turid Aronsen ved sivil og namsmannsavdelingen ved Mo i Rana politistasjon forteller at det sto folk i kø i god tid før åpningstiden.

Enormt trøkk

I løpet av fredagen ble det skrevet ut nærmere 60 nye pass.

– Det er svært mye. En skal huske på at vi imellom håndteringen av pass også tok oss av dem som hadde andre ærend hos oss, sier Aronsen.

På slutten av dagen ble datasystemet for passproduksjonen tregere og tregere. Det kulminerte med at systemet hengte seg opp.

– Det ville rett og slett ikke mer. Dette er en dag der pågangen er stor fra hele landet og dermed kan slikt skje, sier politibetjent Ann Line Finanger.

Resultatet av datastoppen ble at vel 20 ventende med kølapper måtte sendes hjem med uforrettet sak.

Tok stoppen med stor ro

Aleks Langnes Nygård (9 1/2) hadde kommet så langt at han hadde for satt seg til rette i fotostolen for pass. Det ble tatt et bilde, men så sa det stopp. Dermed måtte han se langt etter noe pass denne dagen.

– Det er litt ergerlig at vi ikke fikk ordnet dette i dag. Siden ungene hadde en fridag, tok jeg meg fri fra jobb for å ordne dette. Vi satte og ventet i 45 minutter før vi kom fram til skranken, sier Randi Langnes.

Etter at datastoppen kom, kunne ikke hun gjøre noe med det. Meldingen fra staben til politiet var å komme tilbake en annen dag.

– Vi satser på å rekke det etter skolen en dag, sier hun.

Langnes og ungene regner med at passene skal komme på plass i god tid før ferieturen til Bulgaria.

– Vi reiser ikke før en gang i juli, sier hun.