Gå til sidens hovedinnhold

Fant tigger-gavene i søpla

Artikkelen er over 8 år gammel

Turid Thesen ble advart av det lokale politiet i Romania om å ta seg inn i området hvor tiggerne bodde. Vel framme fant hun gavene fra Helgeland i søpla

Turid Thesen tok bussen fra Hemnes til Mo onsdag kveld og falt i søvn omgitt av klær, leker, møbler og andre drypp fra velferdssamfunnet. Lokalet til Klosterbarnas forening på Selfors er iskaldt og overfylt.

– Jeg har et lite krypinn her borte, det går nå bare bra, smiler Thesen og stiller opp radiatoren som står i gangen inn til innsamlingslokalet.

40.000 kroner for reisen

Thesen har drevet hjelpearbeid i Romania i over 20 år og i sommer ble hun kjent med Liviu og Irina fra romfolket som var på Mo for å tigge. Sammen med gatediakon Terje Solvi og Ranas befolkning sørget hun i løpet av få dager for å samle inn nok penger slik at paret kunne reise hjem til barna sine. Men akkurat der stanset det som kunne ha vært en rørende historie om barmhjertighet.

– Inkludert den gangen i sommer har de vært her fire ganger. Fire ganger! Jeg har regnet på hva det har kostet å kjøre helt fra Romania og hit tur retur, og det ligger på rundt 5.000 kroner per vei. Hvor mye blir det snakk om da? spør Thesen og tar noen sekunders pause for å hoderegne.

– Det er snakk om 40.000. Og hvor har de fått tak i de pengene? De kunne vært hjemme og ssatt inn vinduene i husene de har, i stedet for å tette hullene igjen med puter!

Thesen vet hva hun snakker om. For ikke lenge siden oppsøkte hun familien på hjemmebane.

– Vi hadde avtalt å møtes og jeg betalte en sjåfør for å kjøre meg dit, men da jeg kom fram var Irina og Liviu 60 mil unna, på grensen inn til landet. De sa at jeg måtte vente, men det var ikke aktuelt. En avtale er en avtale.

Thesen møtte parets to små barn og Livius foreldre. Faren har tidligere vært på Mo for å tigge.

– Familien har ringt og ringt og mast om penger. Vi samlet inn nesten 10.000 kroner og i begynnelsen dekket vi turen tilbake til Romania, pluss klær og en del utstyr og reparasjoner til bilen. Folk skal vite at pengene har gått til det de var ment for, men lekene og klærne som vi samlet inn ligger nå strødd i søpla rundt huset, forteller Thesen.

Kriminelt miljø

Beskrivelsen av området hvor familien bor er nedslående.

– De kaster bare søppelet fra seg eller slenger det over til naboen. Jeg snakket med politiet før jeg dro inn, og fikk beskjed om å ikke dra alene for det var veldig mye kriminalitet og sigøynere der.

– Føler du deg lurt?

– Nei, men de sier rett ut at de bare vil ha penger og tror at de har funnet en pengebrønn. Jeg er ikke så dum at jeg bare gir og gir, jeg har da annet å bruke pengene på.

Gratis barnehage

Ifølge Thesen har familien tilbud om gratis barnehageplass fra styresmaktene i Romania, men det benytter de seg ikke av.

– Hvis Rana vil ha tiggere, så må folk bare fortsette å gi, men til neste år kommer det mange flere, sier Thesen.