Gå til sidens hovedinnhold

Får mer data for pengene

Artikkelen er over 17 år gammel

RANA: IKT-ansvarlig Jørn Håkon Halmøy ved Selfors ungdomsskole prøver ut et nytt operativsystem som på sikt kan gi store økonomiske besparelser for kommunen. Gamle maskiner får evig liv med Skolelinux og elevenes datakompetanse kan utvikles i takt med tiden.

Skolene preges av en gammel datapark. IKT-ansvarlig lar være å innstalere ny programvare fra Microsoft siden dette ikke har noen hensikt. Maskinene klapper sammen og IKT-ansvarlig må bruke tida på å reparere og følge opp, istedenfor elevveiledning.

Gratis oppdatering

Men i følge Jørn Halmøy som har testet ut et nytt operativsystem ved Selfors ungdomsskole, nemlig Skolelinux, kan denne tida være forbi.

- Skolelinux er et norsk utviklet operativsystem som er tilpasset skoleverket. Det bygger på Debian-linux distribusjon. Systemet inneholder alle nødvendige programmer for skolebruk. Systemet kan oppgraderes kontinuerlig og er gratis. I motsetning til Microsoft sine systemer der du må betale 377 kroner per år per enhet for å installere nødvendig programvare.

For Selfors ungdomsskole ville dette blitt omlag 16.000 kroner i året for bare lisensen. I tilegg hadde vi trengt å oppgradere maskinparken med jevne mellomrom for å kunne håndtert Microsofts programvare. Nå kan vi bruke gamle utrangerte maskiner som vi knytter opp mot en server som tynnklienter. I et slikt systemet vil gamle maskiner opptre som moderne frittstående pc'er, sier Halmøy.

IKT-skoleutfordring

Halmøy mener at valget av Skolelinux som system på skolene henger nøye i hop med de utfordringene skolen vil få med IKT i fremtiden.

- Kvalitetsutvalget som har jobbet med å se på kvaliteten i fremtidens skole i Norge, har vektlagt elevenes digitale kompetanse som en basiskompetanse på linje med norsk og matte. Dette stiller krav til en maskinpark som holder høy kvalitet og standard.

Utgiftene til å sette opp fungerende microsoft-nettverk blir langt større enn det skolenes budsjetter tillater. Dette betyr at grunnskolen opererer med lite tilfredstillende nettverksløsninger.

Så langt viser uttestingen på Linux-nettverket at dette nettverket er mye mer stabilt og driftssikkert. I tillegg er det nesten virusfritt, forteller Halmøy.

Proft

Ved Selfors ungdomsskole er maskinparken ikke kraftig nok til å kunne installere ny programvare fra Microsoft. Derfor har maskinene blitt stående med gammel programvare. Men i følge Halmøy er disse maskinene fult brukbare til å sette opp i et Linux-nettverk som tynnklienter.

- Vi sliter med å holde maskinene som fortsatt har Microsoft sitt operativsystem oppe. I disse maskinene deler elevene lagerområder og andre elever har tilgang til disse. Mens i Skolelinux vil hver elev få eget brukernavn og passord og dermed har elevene tilgang til et eget hjemmeområde.

- Vi må ta elevene slik på alvor at vi tilbyr dem det vi gjør for voksne brukere i arbeidssammenheng, mener Halmøy.

Stort potensiale

Maskinene som knyttes til Linux-nettverket trenger bare en prossesorhastighet på 100 megahertz og et internminne på 32 megabyte. Til nå har Selfors ungdomsskole ti maskiner knyttet opp som tynnklienter mot en server med Linux operativsystem. Halmøys mål er å tilknytte alle maskinene foruten hjelpemiddelsentralens maskiner og administrasjonens til nettverket.

- Elevene finner lett frem, men utfordringene er å få dem til å akseptere et nytt system, sier han.

Selfors ungdomsskole har fått midler fra RKK Rana til å kjøpe inn server og teste ut systemet. Strøm og datatilkobling er finansiert av data-avdelingen og skolesjefen. For tiden er Selfors den eneste skolen i Rana som er oppe og går med et slikt system. Men i følge Halmøy er det et langt større potensiale.

- Jeg har stor tro på at dette kan være en løsning, også for de andre skolene i Rana. Mitt mål er å få demonstrert dette for IKT- ansvarlige ved de ulike skolene og andre intereserte. Dagens elever trenger et proft system. Det har vært for lite midler alt for lenge til å gi elevene et bra nok datatilbud, sier Jørn Halmøy, IKT-ansvarlig ved Selfors ungdomsskole.