Fem år på sykkelsetet

SPREKT: Yoshihiro Shimada har allerede syklet i fem år og har to år igjen før han kan so at han har opplevd verden fra sykkelsetet. Etter en liten stopp på Mo sikter han mot Nordkapp og resten av veien hjem, helt til Japan.  Foto: Viktor Leeds Høgseth

SPREKT: Yoshihiro Shimada har allerede syklet i fem år og har to år igjen før han kan so at han har opplevd verden fra sykkelsetet. Etter en liten stopp på Mo sikter han mot Nordkapp og resten av veien hjem, helt til Japan. Foto: Viktor Leeds Høgseth Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Yoshihiro Shimada fra Japan har brukt de siste fem årene på å sykle verden rundt. Om to år skal han endelig rulle inn i hjembyen Yokohama. Han forteller for første gang om sin utrolige reise.

DEL

Yoshihiro Shimada, eller Yoshi som han kaller seg, fra Yokohama i Japan har fått en liten feil på sykkelen og tar noen dagers pause på Stålbrakka i Rana for å få ordnet problemet.

Han skal, som mange andre turister, til Nordkapp, men det er langt fra målet. Han sykler videre, videre og videre. Men for å få et innblikk i hvilken prestasjon mannen skal gjennomføre må vi seks år tilbake i tid.

Eventyret starter

Yoshi jobber i et travelt Japan. Han er ingeniør i datateknologi og dagene går fortere og fortere. Som mange andre lurer han på hva som er meningen med livet. Svaret finner han i en bok om sykling. Da starter hans livs eventyr.

– Det var en liten bok on noen som drømte om å sykle verden rundt og jeg lurte på om det var mulig. I min jobb gikk ting så fort at jeg nesten ikke hadde tid til å tenke og jeg var fryktelig sliten.

I stille stunder undret jeg på hva som var poenget med dette livet og til slutt tok jeg en avgjørelse. Jeg ville sykle verden rundt og året etter hadde jeg sagt opp jobben og reisen kunne starte.

– Folk mente jeg var gal og at jeg ville være tilbake innen to måneder, men jeg motbeviste dette. Det er nå fem år siden sist jeg var hjemme i Japan, sier han.

Etter å ha lagt opp ruten tok han fly til Alaska. Etter det har Yoshi syklet en rute som vil ta pusten fra de fleste.

Begynnelsen

– Først gjennom hele Nord-Amerika og så gjennom hele Sør-Amerika ned til Argentina.

Så tok jeg fly til Cape Town og syklet Sør-Afrika. Så kom jeg meg til Spania og opp gjennom Europa. Så syklet jeg til Istanbul der jeg igjen hoppet på flyet, denne gang til Vest-Afrika.

Der syklet jeg alle land der jeg kunne, slike som Senegal og Nigeria. Så tok jeg fly til Tyskland og syklet til Danmark, gjennom Sverige til Norge. Nå sitter jeg her i Rana der jeg skal fikse sykkelen. Så skal jeg til Nordkapp, sier Yoshi.

To år til

Men han gir seg ikke der. Det er flere land på lista.

– Jeg skal videre gjennom Finland, Øst-Europa inn i Asia. Så går turen videre helt til jeg kommer tilbake til Japan. Jeg regner med to år til på sykkelen, sier eventyreren.

– Hvorfor sykler du verden rundt med en liten campingsykkel?

– Fly, tog og buss gikk for fort. Å gå var uaktuelt, det går for sakte. Med de små hjulene på sykkelen kommer jeg nærmere bakken og får tid til å oppleve. Det er det dette dreier seg om. Verden og opplevelsene, sier han.

Han har opplevd mye, blitt ranet, levd sammen med innfødte i bushen, men bare vært redd en gang.

– I Frankrike ble jeg ranet. De tok bagen min, men det ordnet seg. I Nigeria bodde jeg sammen med en stamme i en måned og lærte å spille trommer. Det var en utrolig opplevelse.

Sov med løver

Den ene gangen jeg ble virkelig redd var en natt i Senegal. Det var kveld og mørkt, på veien kjørte de som gale og jeg turte ikke sykle lenger.

Jeg gikk derfor ut i bushen og i stummende mørke slo jeg opp teltet. Jeg sovnet umiddelbart, men våket av en innfødt som kom inn. Han viste meg at jeg måtte være stille og tok meg med seg.

Jeg fikk sove hos mannen og neste morgen viste han meg hvorfor. Jeg hadde satt opp teltet midt i en løveflokk. Det var den eneste gangen jeg virkelig forsto at det kunne gått galt, sier Yoshi.

Lar seg begeistre

Han sykler sakte på sin ferd og lar verden overvelde han.

– Det er så fantastisk, man må bare ta seg tid til å se. Jeg har fått opplevelser jeg aldri vil glemme og møtt folk som har beriket livet mitt. Jeg har funnet ut at de aller fleste er snille og hjertelige mennesker som gjerne tar seg litt tid. Det har vært fantastisk og jeg er glad jeg ikke er ferdig. Veien er målet, sier han.

Vil gi noe tilbake

Om to år er han ferdig med turen, men om han går tilbake til jobben som dataingeniør er langt fra sikkert.

– Å komme tilbake til Yokohama blir rart, men sikkert litt godt. Nå som jeg har sett hva verden har å tilby tror jeg at det er på tide å gi noe tilbake.

Jeg er ikke sikker på at å jobbe som dataingeniør er rette måten å gjøre det på. Jeg må tenke på det, og det har jeg god tid til, smiler Yoshihiro Shimada.

Artikkeltags