Grunnstøtt ferge greide å ta seg inn til fergeleie for egen maskin

Ferga MF Lovund har gått på grunn ved innseilingen til Sleneset. Hurtigbåten MS Helgeland jobber med å bistå ferga.

Ferga MF Lovund har gått på grunn ved innseilingen til Sleneset. Hurtigbåten MS Helgeland jobber med å bistå ferga. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ferga MF Lovund grunnstøtte i den trange innseilingen inn til Sleneset. Etter å ha rekt rundt uten motorkraft kom de seg til slutt inn til Sleneset fergeleie.

DEL

Politiet fikk klokka 19.30 melding fra Hovedredningssentralen i Nord-Norge at det er satt i gang en bergingsaksjon ved Sleneset i Lurøy kommune etter at ferga MF Lovund berørte land på vei inn for et vanlig anløp der. Ferga, som er A-ferga i riksveisambandet mellom Stokkvågen og Lovund, var på vei innover fra Lovund da grunnstøtingen skjedde. Ferga drives og opereres av rederiet Boreal Transport Nord.

16 passasjerer og et mannskap på 10

- Det var 26 personer ombord da dette skjedde. Av disse var 16 passasjerer, mens resten var mannskap, sier operasjonsleder Vegard Vordal ved Helgeland politidistrikt.

Under grunnstøtingen skal ingen om bord ha blitt skadet.

- I det ferga tok bort i land skal det ha hørtes et smell, sier Magnus Fjellgaard, som selv var passasjer ombord i hurtigbåten MS Helgeland.

Hurtigbåt bisto

Da uhellet skjedde lå hurtigbåten MS Helgeland til kai ved hurtigbåtkaia på Sleneset. De la raskt ut fra kai for å hjelpe havaristen.

- De fikk ei slepetrosse ombord i ferga og bisto med å holde ferga unna grunner og fjæresteinene inne i havnebassenget på Sleneset, mens den drev uten noen form for motorkraft, sier vakthavende redningsleder Finn Tore Sortland ved Hovedredningssentralen for Nord-Norge.

Etter en stund maktet mannskapet å få framdrift på en av motorene og ferga gikk inn til ferjekaia for egen maskin.

- Nå er situasjonen avklart. Ferja ligger til kai og passasjerene tas i land. De vil bli tatt med videre til sitt bestemmelsessted med hurtigbåten, sier Sortland.

Hvor mange kjøretøy var det ombord?

- Jeg vet ikke hvor mange det var eller hva som skjer med dem, sier redningslederen.

LES OGSÅ: Bilferja Lovund grunnstøtte

LES OGSÅ: Datafeil forårsaket grunnstøting

LES OGSÅ: Tilbake etter havari

Tok på redningsvester

På et tidspunkt i redningsaksjonen var det meningen å ta passasjerene fra ferga over til hurtigbåten.

- Vi ser nå at passasjerne holder på og tar på seg redningsvester, sa Magnus Fjellgaard til Rana Blad, som videre forteller at ferga ikke har noen slagside.

Etter en stund meldte Fjellgaard fra at han hadde komme i kontakt med en slektning ombord i ferga.

- Vedkommende har sendt meg en melding og fortalt at alt er bra der. Slektningen min rapporterer om at ferga skal ha fått framdrift på den ene thrusteren nå og at målet for mannskapet er å ta ferga inn til land og kai ved fergeleiet på Sleneset, sier Fjellgaard.

Redningsskøyte på vei

Hovedredningssentralen for Nord-Norge sendte ut redningsskøyta RS Uni Helgeland mot havaristedet fra Brønnøysund. Vakthavende redningsleder Finn Tore Sortland forteller at redningsskøyta ikke kom fram til havaristedet før ting var under kontroll. Dermed ble utrykningen avblåst.

Redningslederen vil ikke spekulere i hva som er årsaken til at ferga tok bort i land.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken