Føler seg lurt av tiggerne

Gatediakon Terje Solvi konstaterer at  tiggerne han var med på å hjelpe hjem i sommer er tilbake. - Jeg har sagt til dem at jeg er kjempesint på dem, sier Solvi. Foto: Arne Forbord

Gatediakon Terje Solvi konstaterer at tiggerne han var med på å hjelpe hjem i sommer er tilbake. - Jeg har sagt til dem at jeg er kjempesint på dem, sier Solvi. Foto: Arne Forbord Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tiggerne som fikk hjelp fra ranasamfunnet til å komme hjem til Romania, er tilbake i Mo sentrum igjen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

I sommer stilte Rana-samfunnet opp med penger og utstyr, slik at tiggere fra Romania kunne få realisert det de sa var drømmen om å få reise hjem. Nå er de tilbake på Mo.

– Jeg er kjempesint, sier diakon Terje Solvi.

I sommer skrev Rana Blad om møtet mellom Turid Thesen fra Hemnesberget og tiggerne Liviu og Irina i sentrum av Mo. Thesen har organisert hjelpearbeid til Romania siden 1990 og er i utgangspunktet skeptisk til tiggere. Hun har sett hvordan folk organiserer seg og hvordan enkelte er tiggere om dagen og kjører Mercedes om kvelden. Etter en prat med et par hun møtte i gågata på Mo i juli, lot hun seg imidlertid overbevise av deres historier og satte i gang en spontan hjelpeaksjon for å realisere det de sa var drømmen; å kunne forlate Norge for å reise hjem og være hjemme sammen med barna. Diakon Terje Solvi sluttet seg til aksjonen, der det ble samlet inn penger og utstyr.

Nå, bare drøye to måneder etter at de dro, er de og mange andre tiggere tilbake på Mo, og i andre byer i Norge.

Ringer og tigger

Thesen er selv i Romania med en av sine mange hjelpesendinger. Etter planen skulle hun besøke paret hun hjalp hjem i sommer, i hjemlandet.

– Folk må slutte å gi dem penger, ellers blir vi aldri kvitt dem, sier Turid Thesen. Hun forteller at etter at hun hjalp tiggerne i sommer, har de tatt kontakt med henne flere ganger. For å be om mer penger.

– De ringer og ringer og vil ha mer penger. Vi ga dem billetter til å reise hjem til familien sin, men nå skal de ut på ny runde med tigging i Norge, sier Thesen på telefon fra hjertet av Romania.

Historien som overbeviste Thesen i sommer, og som også fikk diakon Solvi til å engasjere seg, var historien om at de tjener penger på ærlig vis i gata, og at deres største ønske var å tjene nok til å komme seg hjem til barna. Nå har pipen fått en annen lyd.

– Jeg er kjempesint på dem, sier Terje Solvi.

– Der og da, i sommer, føltes det riktig. Men nå ser vi at drømmen deres ikke var å komme seg hjem, sier en skuffet Terje Solvi.

Hus til stall

Noe av det som gjør Thesen og Solvi frustrerte, er at man har fått vite at tiggerne avslår jobbtilbud i hjemlandet og at det oppfordres til å dra til Norge for å tigge.

– Jeg har vært borti sigøynere som staten har hjulpet og satt opp små hus til. Disse har de ramponert fullstendig, tatt ut vinduene og satt inn hestene sine. Staten vil hjelpe dem, men de ønsker seg slott, det er det de vil ha, sier Thesen.

– Skal vi stoppe tiggingen må folk i Norge slutte å gi dem penger, sånn at de reiser hjem igjen. De kan få hjelp der også. En sigøyner jeg vet om fikk tilbud om arbeid til 600 euro i måneden, men det ville han ikke ha fordi han tjente mer på tigging. Vær så snill og slutt å gi dem penger sånn at de reiser tilbake til hjemplassen sin. Bare stopp med det selv om du synes synd på dem, sier Thesen.

Tiggerne har selv sagt at de er takknemlige for hjempen de fikk i sommer, men fastholder at de har rett til å komme tilbake til Norge om de vil det. Og påpeker at de trives i Norge.

Artikkeltags