Følg Gjertrud på ferden

Gjertrud av Ranen under en tidligere ferd. Nå venter Bergen.

Gjertrud av Ranen under en tidligere ferd. Nå venter Bergen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

1700-tallsjekta skal seile til Bergen.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisa og alt innhold på nett

Gjertrud av Ranen, kopien av ei nordlandsjekt fra 1700-tallet delvis bygget etter en modell i Træna kirke, setter seil fra Hemnesberget torsdag.

Målet er Bergen, og man regner med at turen skal ta rundt en måned - inkludert returen til Helgeland. Med seg har de blant annet tørrfisk, rengakaka og kamkaka.

Du kan følge jekta hele veien.

Underveis skal nemlig Mette Røbergeng, leder i foreningen Gjertruds venner, fortelle om deres opplevelser på ferden i bloggen "Gjertrud av Ranen til Bergen". Adressen er http://gjertrud.origo.no/.

Dagen før avreise har hun skrevet sitt første innlegg, der hun blant annet forteller litt om alt arbeidet de har hatt for å få jekta klar. Hun forteller også at det er "åpen jekt" på Hemnesberget onsdag kl. 17.00-20.00. Mot slutten av dette arrangementet blir det en kulturell markering av seilasen med besøk av Hemnes mannskor, Hemnes janitsjar, Emma, Thorleif og Jarles trekkspillorkester, Jørgen Straumfors, Anna, elever fra 5. klasse ved Hemnes sentralskole og en framføring av sangen til Gjertrud.

Gjertrud av Ranen er ei nordlandsjekt bygget av Gunnar Bjørnvik. Han brukte over 20 år på å bygge jekta. Den ble sjøsatt i 2002, er på rundt 40 fot og har en hjelpemotor på 36 hestekrefter. Jekta er den eneste kopien av ei jekt fra 1700-tallet som er i aktiv bruk. I sin tid sto disse båtene for mesteparten av fraktefarten med fisk og byttevarer mellom Nord-Norge og Bergen.

Artikkeltags