Forbereder seg på å hente opp døde dykkere

Mens politiet forbereder aksjonen der to omkomne dykkere skal hentes opp fra grotta, holder Sivilforsvarets personell vakt på Jordbrua. Foto: Harald Mathiassen

Mens politiet forbereder aksjonen der to omkomne dykkere skal hentes opp fra grotta, holder Sivilforsvarets personell vakt på Jordbrua. Foto: Harald Mathiassen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Tung og farlig operasjon i vente.

DEL

Helgeland politidistrikt vil hente inn rådgivere med spesialkompetanse innen dykking, i forbindelse med aksjonen der man skal hente opp to finske dykkere, som døde under grottedykking i Plurdalen torsdag kveld. De to døde dykkerne skal befinne seg på rundt 130 meters dyp, om lag halvannen kilometer inne i grottesystemet.

- Erfaringer fra tidligere viser at søk etter omkomne under disse forholdene krever en grundig analyse av hvordan dette arbeidet kan gjøres på en sikker og forsvarlig måte. Man må være innforstått med at arbeidet med å få hentet ut de omkomne vil ta tid, sier Helgeland politidistrikt i en uttalelse.

Da man fikk hentet ut Ståle Tveitane, som omkom under dykking i Pluragrotta den 16. august 2006, ble det hentet inn dykkerekspertise fra Tyskland, Skottland og England.

Oslo brann- og redningsetat er blant dem som skal bistå politiet på Helgeland. Etaten skal etter helgen sende en av sine dykkere til Plura i forbindelse med redningsarbeidet.

- Det vil bli en avansert dykke- og alpinredningsaksjon, sier Fredrik Frøland, avdelingssjef beredskap i Oslo brann- og redningsetat, til VG om aksjonen som er i vente. Han betegner det arbeidet som skal gjøres, som en tung, farlig og vanskelig operasjon.

Samtidig som man forbereder å gå ned i grottesystemet for å hente opp de to dykkerne, fortsetter politiets etterforskning for å forsøke å finne årsaken til ulykken. De to omkomne dykkerne var med i et følge på i alt fem finske dykkere. De tre andre ble sendt til Universitetssykehuset i Tromsø, der de ble behandlet i trykktank i seks timer. De tre kom ikke alvorlig til skade fysisk.

Identiteten på de omkomne er foreløpig ikke frigitt.

Artikkeltags