(Nettavisen): Det finnes få kjedeligere ting enn å stryke skjorter. Men heldigvis finnes det en metode som mer eller mindre gjør at du kan ta skjorta på rett fra tørkesnora.

"Feilen" mange gjør er at skjortene går i samme vask som sokker, t-skjorter og boxershortser. Slik hovedprogram på vaskemaskinen forsøker å gjøre klærne så lite fuktige som mulig ved å kjøre sentrifugen på full guffe.

Fint for undertøy, men gjør skjortene skikkelig krøllete.

Det er Side3 som omtaler saken.

En del vaskemaskiner har et eget program for skjorter. Om din ikke har det, oppnås samme effekt ved å velge et kortprogram og justere ned antall omdreininger på sentrifugen til rundt 600 rpm.

Effekten er at skjorta i utgangspunktet ikke er like krøllete når den tas ut, samtidig som den er relativt våt. Slik kan du enklere rette ut bretter og krøller bare med hånda, samtidig som tørkeprosessen bidrar til å rette ut stoffet.

I dette eksempelet har vi tatt en skjorte som er vasket på et hovedprogram og sentrifugert på 1400 rpm - og endt opp ubrukelig krøllete - og kjørt den på nytt i maskinen på et skjorteprogram.

At den ikke er hengt skikkelig opp første gang gjør selvsagt ikke saken bedre. Normalt vasker en skjorta bare én gang, men forskjellen i resultatet illustrerer poenget godt.

http://drp-images.nettavisen.no/images/article/2017/01/24/3423305798/1/w700/3403793.jpg

Denne fremgangsmåten blir vist skikkelig i videoen hos Side 3:

  1. Sorter ut skjortene du skal vaske og vask dem for seg.
  2. Velg skjorteprogrammet på maskinen, eller et kort program og juster ned antall omdreininger på sentrifugeringen til rundt 600 rpm (runder per minutt).
  3. Ta skjortene ut med det samme programmet er ferdig. Lar du skjortene ligge, blir de fort krøllete.
  4. Rist skjortene kraftig, og heng de opp på hver sin kleshenger.
  5. Pass på å rette ut alle bretter og krøller, og sørg for at kragen,  lommer og ermer sitter som de skal.
  6. La skjortene henge fritt, og la tørke.