Internasjonal forskning viser at folk som banner er ærligst

Folk som bruker banneord vil vi gjerne slippe å høre på. Men du kan oftere stole på folk som tar i bruk ord noen risikerer at kan oppleves som krenkende, enn du kan stole på andre.

Folk som bruker banneord vil vi gjerne slippe å høre på. Men du kan oftere stole på folk som tar i bruk ord noen risikerer at kan oppleves som krenkende, enn du kan stole på andre. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

[Avisa Nordland] Opplever du at noen bruker banneord, kan du ha som utgangspunkt at de er ærligere enn andre, skriver forskning.no på sine nettsider.

Tre delstuder fra Nederland, Hongkong, USA og Storbritannia viser at de som banner mer er mer ærlige enn andre.

Alle studiene konkluderer med at sammenhengen de har funnet er konsistent: Å bruke stygge ord henger sammen med mindre løgn og falskhet.

Vi lyver ofte

Bannskap kan være både obskøn språkbruk og det som oppleves som blasfemiske ord. Å banna hører ofte sammen med følelser som sinne, overraskelse og frustrasjon.

Uærlighet kommer også i ulike former. Det vanligste her er det som kalles "hvite løgner" eller "sosiale løgner". Altså løgner vi forteller oss selv eller andre, fordi vi ønsker å framstå på en mer positiv og attraktiv måte.

Flere studier viser at mennesker ofte benytter seg av små løgner i hverdagen, gjerne uten at vi selv er klar over det.

De som kunne flest banneord var ærligst

I sine undersøkelser omkring bannskap og ærlighet tok forskerne i bruk sosiale medier og labratorier.

Totalt 276 studiedeltakere ble i en studie spurt om å skrive ned alle banneordene de kunne, og fortelle når de ble brukt. Deretter ble de gransket i en løgntest, der det viste seg at de som skrev ned flest ufine gloser også var de ærligste.

– Å banne blir ofte ansett som upassende. Men det kan også bli sett på som bevis for at noen forteller deg sin oppriktige mening. Akkurat som de ikke filtrerer språket sitt for å gjøre det de forteller deg mer spiselig, filtrerer de heller ikke synspunktene sine, forklarer forsker ved Universitetet i Cambridge og en av lederne bak studien, David Stillwell.

I en annen studie samlet forskerne data fra 75 000 amerikanske Facebook-brukere. Der ble det også slått fast at de personene som brukte flest banneord, oftere brukte ord og formuleringer forskerne vet kan knyttes til ærlighet.

De minst hederlige banner minst

En annen ting forskerne fant ut var at de som er minst hederlige banner mindre enn de som er uhederlige.

For å finne ut av dette brukte forskerne en indeks i USA som viser hvor hederlige og uhederlige folk i ulike delstater er.

Det viste seg at de delstatene som scoret aller høyest på hederlighetsindeksen, også er de delstatene hvor det bannes mest.

Artikkeltags