Gå til sidens hovedinnhold

Forsøkt svindlet

Artikkelen er over 8 år gammel

Da displayet på mobilen viste at det ringte fra India ante Eskil Wie ugler i mosen, men ble med på leken.

Telefonen til Wie ringte mandag morgen og i displayet sto det 0015 672539999. Han skjønte umiddelbart at dette var noe muffens, men svarte allikevel.

– Jeg ble med på dansen til mannen på det indiske callsenteret som ringte fra "Microsofts hovedkvarter" for å se hva de ville. Først ber de deg om å kjøre "eventvwr", en slags vedlikeholdslogg i Windows som kommer opp med advarsler. Mannen på telefonen sa at for hver rød advarsel har jeg 750 virus, og for hver gul advarsel har jeg 150 virus. Dette er registrerte feil og advarsler fra Windows, ikke virusoversikt. Hadde hans påstand stemt, så hadde jeg hatt noen millioner virus.

Dette gjør de for å bekrefte at noe er galt på maskinen din. Andre ganger gir de deg et registreringsnummer, ber deg om å skrive noe i commando, run, eller noe sånt, og så får du opp samme nummeret. Dette nummeret ville kommet opp uansett hvilken PC du har. Når de så har fått tilliten din på at noe er galt med datamaskinen og at de kan hjelpe, sender de deg videre til en nettside.

På nettsiden vil de ha deg til å registrere for support. Her fortsatte jeg ikke dansen ettersom jeg ikke vil at de skal ha en registrering fra meg med IP, sånn at de kan plage andre i familien med at de vet IP-adresse og så videre i huset.

De ringte utallige ganger etter dette, men jeg tok ikke telefonen. Jeg vet at hvis man logger seg på siden deres så kan løpet være kjørt. Enten kommer de seg inn i maskinen og ødelegger denne eller så tømmer de den for passord. Svindelen heter Phishing og er viden kjent. Dette er noe jeg vil advare folk mot, sier Eskil Wie.

Microsoft har i utallige artikler advart mot disse svindlene og sier de aldri ringer til sine kunder. Hvis noen påstår at de ringer fra Microsoft corporation og ber om tilgang til maskinen din, er dette garantert en svindel.

Forbrukerrådet har laget denne artikkelen der de gir deg gode råd mot å bli svindlet på nett.