Fra rødrødt til blågrønt

Her er avtalen som sikrer Kai Henriksen ordførvervet. Han står omkranset av Peter Walseth (KrF, t.v.), Tormod Steen (V), Espen Haaland (H), Johan Petter Røssvoll (Sp) og den nye varaordføreren Allan Johansen (Frp). Foto: Øyvind Bratt

Her er avtalen som sikrer Kai Henriksen ordførvervet. Han står omkranset av Peter Walseth (KrF, t.v.), Tormod Steen (V), Espen Haaland (H), Johan Petter Røssvoll (Sp) og den nye varaordføreren Allan Johansen (Frp). Foto: Øyvind Bratt

Artikkelen er over 7 år gammel

Høyre og Fremskrittspartiet setter seg i førersetet og dermed er et nesten 50 år langt sosialistisk regime i Rana over.

DEL

VALG 2011 Når Høyres Kai Henriksen blir ny ranaordfører og Fremskrittspartiets Allan Johansen blir ny varaordfører, er det en bred koalisjon som stiller seg bak de to som fra midten av oktober skal utgjøre kommunens toppledelse.

- Gjennom konstruktive forhandlinger har vi blitt enige om et styringsdyktig flertall, slår Ranas nye Høyre-ordfører Kai Henriksen fast.

Han får altså med seg Frps Allan Johansen som varaordfører og når Johansen overtar vervet etter Inge Myrvoll (SV) går han inn i ei 60 prosent stilling som varaordfører.

Senterpartiets Johan Petter Røssvoll blir leder i Miljø-, plan- og ressursutvalget, Høyres Christine Schybaj Antonsen blir leder i Oppvekst- og kulturutvalget, mens Miljølistas Rune Olsen blir leder i helse- og sosialutvalget.

- Når 56 prosent har stemt borgerlig og for et skifte, skyldte vi Ranas befolkning å innfri og komme til enighet, sier Kai Henriksen som understreker at selv om Høyre, som fikk over 27 prosent av stemmene, er det klart største partiet så har man valgt å være raus i forhold til fordeling av verv i de forskjellige utvalgene og i formannskapet.

Det setter både Venstres Tormod Steen og KrFs Peter Walseth pris på.

- Sentrum er nå samla og det føles trygt og godt. Det står respekt av at Høyre og Fremskrittspartiet har vært såpass rause i disse forhandlingene, sier Walseth.

Etter at de seks partiene (H, Frp, Senterpartiet, V, KrF og Miljølista) nå er enige om hvem som skal bli ordfører og varaordfører, skal de nå sette seg ned og snakke nærmere om hvordan den konkrete politiske plattformen for de neste fire skal se ut.

- Disse samtalene formoder jeg kommer til å fortsette i samme gode tone som vi har hatt til nå, sier Henriksen og legger til at de skal bruke tida godt fram til konstitueringa av det nye kommunestyret.

Det som i alle fall allerede nå er avklart, og historisk, er at det rødrøde-regimet i Rana blir historie når de blå-grønne overtar.

Jeg har ferie, sier Arbeiderparti-ordfører Geir Waage som ikke vil kommentere det faktum at han nå mister ordførermakta til Høyres Kai Henriksen.

Dette må du snakke med Jan Erik Arnøy om, sier Waage.

Arnøy, som er leder i Rana Arbeiderparti, er mer snakkesalig enn Waage.

At storkoalisjonen overtar er ingen stor overraskelse. De har jo forhandla med utgangspunkt at de skulle bli enige. Nå får vi bare ønske dem lykke til videre og håpe at de får til et opplegg som vil vise seg å bli til det beste for Ranas befolkning, sier Arnøy som regner med at Arbeiderpartiet vil komme sterkere tilbake ved neste anledning.

  • Les mer i papir- eller e-avisa lørdag.

Artikkeltags