Frifunnet

Artikkelen er over 6 år gammel

Både Sigmund Johnsen og Cafer Karan er frifunnet for korrupsjon. Se intervju med Sigmund Johnsen.

DEL

Ranas tidligere rådmann Sigmund Johnsen og forretningsmannen Cafer Karan er i dag frifunnet for grov korrupsjon. Dette ble klart da opplesningen av dommen mot de to startet i Rana tingrett klokka 12.

- Påtalemyndigheten har ikke ført noen bevis for at Karans hensikt var å bestikke rådmannen.

- Retten finner at det ikke er ført spor av bevis for at bolighandelen innebar at rådmannen fikk en fordel. Derfor skal de tiltalte ikke dømmes.

Angående ferieoppholdet i Tyrkia sier retten at påtalemyndigheten ikke ført bevis for verdien av ferieoppholdet. Og retten legger derfor til grunn tallene somforsvaret har presentert. Og verdien blir da under 170 kroner pr deltaker.

- Retten finner at rådmannen har mottatt en fordel, men at verdien er så lav at den ikke kan regnes som utilbørlig. Fordelen sammenlignes med å motta en gave i form av en flaske vin.

Den tidligere ranarådmannen Sigmund Johnsen og næringlivsaktøren Cafer Karan sto tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med at Johnsen kjøpte ei leilighet i Lars Meyers gate på Mo av Karan, og at han fikk disponere Karans ferieleilighet i Tyrkia gratis.

Både Johnsen og Karan har nektet straffskyld for de forholdene de var tiltalt for.

En takst på leiligheten i Lars Meyers gate lød på 2 millioner kroner.

Johnsen kjøpte leiligheten av Karan for 1,7 millioner, uten at leiligheten var lagt ut på det åpne markedet.

Påtalemyndigheten mener Johnsen fikk en fordel gjennom å få kjøpe en leilighet som ikke har vært annonsert på det åpne markedet 300.000 kroner under takst. De mener også at det å benytte en ferieleilighet i utlandet gratis også utgjør en fordel av ikke ubetydelig verdi.

De mener også fordelene var utilbørlige og ble gitt i anledning stilling, det at Johnsen var rådmann.

Påtalemyndigheten mener at Karan, som har betydelige næringsinteresser i forhold til Rana kommune, ved å yte de nevnte fordelen overfor rådmannen, satte seg i en gunstig forhandlingsposisjon overfor sin forretningsforbindelse Rana kommune.

Rådmannen satte på sin side seg selv i en sårbar situasjon, der han kunne bli utsatt for press, og at kommunens interesser kunne komme i konflikt med hans egne, ifølge påtalemyndigheten.

Hovedforhandlingene i rettssaken gikk i Rana tingrett fra 4. til 11. juni, og her la aktor, statsadvokat Kristian Jarland, ned påstand for begge de to tiltalte om seks måneder betinget fengsel og ei bot på 200.000 kroner hver.

Strafferammen for grov korrupsjon er fengsel inntil ti år.

Forsvarerne for Johnsen og Karan, henholdsvis advokat Henrik Boehlke og John Erik Nygaard, ba om frifinnelse for sine klienter.

Artikkeltags