Går mot statlig bjørnejakt

REDUKSJON: Det går mot en reduksjon av bjørnestammen på Helgeland. Blir det ikke skutt en bjørn under lisens-jakta, vil Direktoratet for naturforvaltning sette i gang jakt etter bjørn i Rana. Foto: Per Vikan

REDUKSJON: Det går mot en reduksjon av bjørnestammen på Helgeland. Blir det ikke skutt en bjørn under lisens-jakta, vil Direktoratet for naturforvaltning sette i gang jakt etter bjørn i Rana. Foto: Per Vikan Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Direktoratet for naturforvaltning mener det må tas grep etter sommerens mange tap av sau til bjørn på utmarksbeite.

DEL

Fram til og med 15 oktober er det åpnet for lisensjakt på bjørn i Rana og omliggende områder i Nordland. Fram til denne datoen vil ikke Direktoratet for naturforvaltning (DN) foreta seg noe som helst.

- Vi avventer resultatet av lisensjakta. Skulle den imidlertid resultere i ingen felling, er sjansene store for at vi må ta grep. Skadeomfanget beitesommeren 2012 i deler av Rana er like stort som steder der man åpnet for statlig bjørnejakt høsten 2011 og våren 2012. Jeg tenker da blant annet på Hattfjelldal, sier seksjonsleder Terje Bø i viltseksjonen til DN.

En slik statlig jakt etter bjørn kan organiseres på mange måter. Formålet er å felle dyret, som har gjort skade og hindre ytterligere tap hos sauenæringen og reindriftsnæringen.

Kan bruke helikopter

- Det kan bli snakk om å benytte seg av helikopter eller mer ordinære jaktmetoder som folk på bakken med hund, sier Bø.

Han forteller at lokale forhold avgjør valg av metode.

Johan Petter Røssvoll fra Senterpartiet utgjør en del av dagens posisjon i Rana kommunestyre. Han avviser at det sittende lokale politiske regimet har gått i hi med bjørnen, som leder Einar Haueng Hansen i Rana Bonde- og småbrukerlag hevder.

Opptatt av sauenæringen

- Vi har sett med uro på de store tapene av sau i sommer og kontaktet DN direkte. Der fikk vi vite at også de er urolige, sier Røssvoll.

Han poengterer at dagens sauenæring i Rana er viktig for kommunen, siden man ønsker å bevare den lokale landbruksproduksjonen slik den er.

- Kommunens klare mål er at det skal være levelige vilkår for sauen i beiteområdene, og at man innenfor dagens regelverk skal benytte seg av de muligheter man har til å oppnå det. Vi er ikke handlingslammet, sier lederen av MPR-utvalget.

Artikkeltags