Gruve-motstander ble årets navn

I Rönnback, som er i nærheten av dette området, Bjørkbacken, planlegges det tre dagbrudd for nikkelutvinning. Foto: Anette Fredriksen

I Rönnback, som er i nærheten av dette området, Bjørkbacken, planlegges det tre dagbrudd for nikkelutvinning. Foto: Anette Fredriksen Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tärnaby-kvinne hyllet for sin kamp. Kommunalråd skjønner ikke valget og mener innlandsbeboerne vil sulte ihjel.

DEL

Marie Perssons kamp mot gruveplanene i Rönnbäck utenfor Tärnaby, har ført til at leserne av Västerbottens-Kuriren har kåret 35-åringen fra Tärnaby til "Årets västerbottning".

- Helt utrolig. Jeg syntes det var en ære bare å bli nominert, og hadde aldri trodd jeg skulle vinne. Jeg er utrolig glad og takknemlig. Dette betyr mye for meg, og det vil også påvirke arbeidet i aksjonsgruppen mot gruveplanene, sier Persson, som er bosatt i Umeå men har et ønske om å flytte hjem. Det var planene om å flytte hjemover som gjorde at Persson ble oppmerksom på gruveplanene, og førte til at hun begynte sitt engasjement.

Det er planene til Nickel Mountain om en stor nikkelgruve, med tre dagbrudd med tilknytning til Ume älv, Persson kjemper mot. Hun, med flere, mener gruvedrift i Rönnback vil få svært negative konsekvenser for naturen og miljøet i området. Hun er også bekymret for konsekvensene for reindriften i området. Maries pappa er reindriftssame.

Får kritikk

Perssons kamp mot gruveplanene er ikke bare populær. Mange i Tärnaregionen ser på virksomheten som en reddende engel for området, som vil skape arbeidsplasser. Dette har ført til at Persson har fått mange hatske meldinger mot seg, blant annet på nettet. Det har hun imidlertid lært seg å leve med. Samtidig føler hun at støtten til motstanderne har økt i det siste.

- Det begynte å løsne skikkelig i vår, sier en glad Marie Persson.

- Sult ihjel

Tilhengere av utbyggingen er imidlertid mange, og næringsgevinsten veier tungt. Kommunalråden i Umeå, Lennart Holmlund, ble åpenbart irritert da lesere stemte fram en gruvemotstander som årets navn.

- Dere får sulte ihjel da, skrev Holmlund på sin blogg, der han omtalte valget av Persson og framtidsutsiktene for innlandet i Västerbotten.'

- Det finnes ingen framtid for noe sted, om der ikke finnes arbeidsplasser, skriver Lennart Holmlund på sin blogg, som har tittelen "Undra på at inlandet kommer at dø ut...".

- Länsstyrelsen (tilsvarer fylkestinget i Nordland) har sagt ja på grunn av at arbeidsplasser er viktigere enn reinnæringen. Reinnæringens interssser kan ikke alltid gå foran alt annet, skriver Holmlund i sitt innlegg.

Bloggen førte til flere kritiske kommentarer, der kystboeren Holmlund ble bedt om å holde seg unna innlandets anliggender.

- Dere får sulte ihjel da. For innlandet klarar seg ikke uten arbeidsplasser. Det er andre som betaler halvparten av kostnadene i regionen, repliserer Holmlund til et av innleggene på hans egen blogg.

I Rana er mange positive til gruveplanene, da det er ventet at en utbygging vil gi ringvirkninger her. Dette ga blant andre ordfører Kai Henriksen uttrykk for i Rana Blad i fjor.

Artikkeltags