Haarek knuste moloen

Artikkelen er over 13 år gammel

LURØY: Den nye moloen i småbåthavna i Konsvik var sjanseløs da Haarek tok i bruk sine enorme krefter.

DEL

Etter enorme mengder med dugnadsinnsats sto moloen og den nye småbåthavna i Konsvikosen ferdig i oktober. Knappe tre måneder senere er moloen rasert etter at Haarek hamret løs fra sørvest natt til tirsdag:

Store steiner har veltet ut og toppdekket på moloen kollapset i uværet.

– Det ser skikkelig ille ut, kunne Jan Brattland, teknisk leder ved utbyggings- og næringsetaten i Lurøy kommune, konstatere etter å ha inspisert småbåthavna tirsdag formiddag.

– Vi har ikke registrert skader på båter eller inventar i havna, men moloen er rett og slett slått i stykker, konstaterer Brattland.

Morten Olsen er leder for havneforeningen i Konsvik. Han befant seg på ferie i Egypt, da han fikk rapport om ødeleggelsene.

– Springflo og storm fra sørvest er absolutt det som treffer denne småbåthavna verst, og slik jeg forstår det så er moloen fullstendig ødelagt, sier Olsen.

Haareks rasering av moloen i Konsvik er den eneste virkelig omfattende ødeleggelsen etter stormen på Nord-Helgeland som var rapportert fram til i går kveld. Festet på landgangen i småbåthavna i Toraneset ble revet av i løpet av natta, men kunne repareres så snart vinden hadde løyet utpå dagen i går.

– Ingen som helst dramatikk. Festene på land har på et eller annet vis gått av, men dette er det greit å få reparert, sier havnefogd Per Anders Nygaard.

Mens de mest dramatiske hendelsene uteble på Helgeland, var det dramatisk nok for en Meløy-familie:

En familien på seks måtte rømme ned i en kjeller, etter at stormen hadde rasert en garasje og blåst ut flere vindusruter i en privatbolig på Åmnes. Og litt lenger nord, i Mevik i Gildeskål, sørget Haarek for å knuse en campingvogn til pinneved.

Fra nyttår skulle ikke Meteorologisk institutt bruke bokstavene æ, ø og å i uværsnavnene. Endringen er ikke helt innarbeidet ennå og har blant annet gitt seg utslag i at stormen som traff oss natt til tirsdag kalles både Haarek og Hårek.

Artikkeltags