Gå til sidens hovedinnhold

Håper at det flasker seg

Artikkelen er over 10 år gammel

Lars Kåre Andreassen har hatt ølbrygging som hobby i 10-15 år. Nå har han planer om å starte mikrobryggeri på Hemnesberget.

-Jeg er bare i startgropa, understreker Lars Kåre Andreassen, som har hatt et avbrekk fra hobbyen den siste tiden på grunn av husrestaurering og familieliv.

Men nå har jeg lyst å begynne igjen mer seriøst, sier han.

Da han holdt bryllupsfest på Stenneset i mai fikk han servert øl fra mikrobryggeriet på Inderøy.

-Jeg tenkte: Dette kan jeg også få til, sier Andreassen.

Forprosjekt

Det ble katalysatoren han trengte for å levere inn en søknad om støtte fra kommunen. Så overbevisende var søknaden at formannskapet bevilget 25.000 kroner til et forprosjekt til mikrobryggeri.

Går alt som han vil, kan det bli ølproduksjon på 15.000 liter og 50 brygginger i året, som også skal gi en liten fortjeneste til ølbryggeren.

-Men det er ikke noe å bli rik av, slår Andreassen fast.

Han har vært og sett på forskjellige lokaler som kan egne seg for å starte et mikrobryggeri. Men de fleste har vært for store, eller det må en god del ombygging til.

-Det ender vel med at jeg etablerer meg i kjelleren hjemme. Her var det en gang lefsebakeri, som til og med eksporterte lefser til Amerika, forteller han. Men også her er det mye som må gjøres før mikrobryggeriet kan starte.

Papirmølle

For å tilvirke øl for salg må Lars Kåre Andreassen ha tilvirkningsløyve. Mattilsynet må godkjenne lokalene, og Tollvesenet skal godkjenne lager og ha rapport om hvilket volum som selges.

-Det er litt av ei papirmølle?

-Ja. Jeg var inne på tanken om å starte med ølbrygging for ti år siden. Men da var jeg ikke moden for det. Jeg har en hel perm med papirer som skal fylles ut, og alkoholloven er ei bok alene. Men nå er jeg mer tålmodig, slår Andreassen fast.

-Når kan vi smake på øl fra Hemnesberget?

-Jeg håper det kan skje neste år. Jeg holder på med en forretningsplan som skal være ferdig i januar-februar, sier Lars Kåre Andreassen, som ser for seg at mikrobryggeriet skal gi arbeid en dag i uka.

Liker mørkt øl

Interessen for øl har han hatt lenge. Sammen med et par kompiser kjøpte han et ølsett, hvor alt var klart til ølbrygging. Seinere begynte han å brygge øl fra grunnen av, med malt, humle og gjær.

-Ølet ble godt, sier han.

Lars Kåre flyttet tilbake til Hemnesberget etter studier i Levanger og Trondheim og etter å ha bodd på Mo noen år. Han syntes det var artig å holde på med ølbrygging som hobby.

-Hva er ditt favorittøl?

-Jeg er glad i mørkt øl. Stout og porter er godt og mektig.

-Hva vil du satse på å brygge?

-Folk flest liker lyst øl. Så det blir vel noe à la pils og noe à la engelsk ale. Det er det jeg ser for meg i starten.

Trivelige folk i bransjen

Siden 1997 har Andreassen arbeidet på Molab. Han går nå også etablererkurs i regi av Rana Utviklingsselskap.

-Jeg er heldig som får rådgivning fra RU. På kurset har jeg lært mye om økonomi og markedsføring. Og jeg har vært rundt og sett på lignende virksomheter sørpå. Nærmeste mikrobryggeri er Inderøy Gårdsbryggeri.

-Men oppskriftene er vel hemmelige?

-Nei. Jeg møtte stor åpenhet og trivelige folk i bransjen, blant annet i Valdres og på Inderøy. Det går stort sett på to typer basismalt: Pilsnermalt og pale ale malt. En av disse utgjør som regel hovedmengden av malt, men det tilsettes også andre typer malter i mindre mengder. Spesialmalter, som for eksempel karamellmalt, münchenermalt, m.fl. Og det er disse som i hovedsak skaper variasjonene mellom øltypene. Og så kan man variere med forskjellige typer humle.

-Humle kan du vel dyrke selv?

-Kanskje en gang i framtiden med tanke på et eller annet spesialøl, når alt annet er innkjørt.

Positive tilbakemeldinger

-Hvordan er det med kjøpere?

-Jeg har vært i kontakt med diverse butikker, og har fått positive tilbakemeldinger uten at noen kontrakter er inngått. Jeg håper at en eller to puber kan selge ølet på fat. For det koster å tappe det på flasker, sier Lars Kåre Andreassen, som selv synes det å smake på lokalbrygget øl er litt av sjarmen når han er ute og reiser.

-Jeg tror det er et potensial på Helgeland, og et tomrom som kan fylles, sier Andreassen, som til å begynne med ser på Hemnes og Rana som marked for øl brygget på Hemnesberget.