Har hentet ut død dykker

Jobben med å frakte de omkomne opp av Pluragrotta ved Steinugleflåget har startet. Politiet håper at begge blir hentet opp i løpet av fredagen.

Jobben med å frakte de omkomne opp av Pluragrotta ved Steinugleflåget har startet. Politiet håper at begge blir hentet opp i løpet av fredagen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Den ene av de to omkomne dykkerne er nå løftet ut av grotten ved Steinugleflåget.

DEL

Arbeidet med å hente ut den andre er nå i gang, og oppgaven er planlagt fullført i morgen. De to omkomne skal etter opphentingen fraktes til Bergen for nærmere undersøkelser. Etter dette vil de to forulykkede dykkerne fraktes hjem til Finland. Dato for dette er for tidlig å anslå, opplyser politiet.

Sju medlemmer av Norsk Grotteforbund er hentet inn for å bistå politiet med den krevende jobben å hente opp dykkerne i den tørre delen av grotta i Steinugleflåget.

– Det er en vanskelig jobb å hente dem opp. Det er ei bratt grotte og tidvis er det trangt, sier politiinspektør Kristin Elnæs ved Helgeland politidistrikt.

Ferdig med undersøkelse

Før arbeidet med å hente opp de døde startet, gjennomførte politiets kriminalteknikere sine undersøkelser for å finne ut hvorfor det inntraff en ulykke i grotta.

– Denne jobben ble gjort av våre folk torsdag kveld. De gjorde seg da ferdige med den biten, slik at man kunne gå videre til neste steg i arbeidet, sier Elnæs.

Når de døde er ute av grotta vil de rutinemessig sendes til obduksjon.

Dykkerne samarbeider

Politiinspektør Elnæs forteller at de finske dykkerne samarbeider godt med politiet og forteller om sin operasjon.

– Var noen av deltakerne i bergingsoperasjonen de som overlevde ulykkesdykket den 6. februar?

– Det kan jeg ikke svare på, sier hun.

Hun forteller de har vært åpne om hvordan den private aksjonen ble planlagt og gjennomført. Politiets inntrykk er at det har vært godt planlagt. Gruppen utførte flere dype dykk i tiden fra lørdag til onsdag, med det resultatet at de omkomne ble fraktet opp til vannspeilet.

Ville hjelpe familiene

Motivasjonen bak aksjonen var å hjelpe familiene til de etterlatte.

Politiet forteller at dykkerne var innforstått med da at det ikke var tillatt å dykke i grotta nå og de er beredt til å få en reaksjon for dette.

– Politiets fokus nå er å få de omkomne opp. Spørsmål rundt hvordan man håndterer brudd på det midlertidige ferdselsforbudet tar vi på et seinere tidspunkt, sier Kristin Elnæs.

Politiinspektøren forteller videre at de har kontakt med de pårørende i Finland og at de holdes orientert om situasjonen underveis.

Artikkeltags