Gå til sidens hovedinnhold

Hedret for sitt engasjement

Artikkelen er over 16 år gammel

RANA: Malin Arntsen (31) lever og ånder for Klokkergården på Rødøya. For sitt engasjement i nærmiljøet og på Helgeland fikk hun samfunnsprisen «Horisont» fra Sparebanken Rana.

Ideen bak prisen er å gi privatpersoner, institusjoner, bedrifter eller stiftelser heder og oppmerksomhet for at de bryr seg på en spesiell måte om Helgeland.

- Bankens slagord er «Vi bryr oss». Derfor synes vi det er viktig å hedre noen andre som bryr seg, sier banksjef Arnt Krane.

Et bedre sted å være

I sin begrunnelse for at innehaver Malin Arntsen ved Klokkergården var verdig bankens samfunnspris, trakk banksjef Krane fram hennes engasjement og vilje til å gjøre Rødøya til et bedre sted å være for de 200 fastboende og resten av dem som ferdes langs kysten.

- Før Malin og hennes familie begynte å ta tak i Klokkergården, var bygningen som et saufjøs. Knapt ei rute var helt. Forfallet var kommet langt. Nå er det blitt et praktsted. I tillegg har hun også tatt i bruk prestegården og bankens gamle lokaler til sin virksomhet, sier han.

Han karakteriserte Arntsen som en stor entusiast i det hun gjør, og kalte henne et fyrtårn for Rødøya.

Trodde det var bankkrise

Krise

Banksjefen måtte lure Rødøykvinnen innover til Mo, for å motta prisen. Hun ante ikke at hun skulle få noe heder i det hele tatt.

- Det har seg slik at Malin sitter i bankens forstanderskap, og i går kveld ringte jeg henne og sa at hun måtte ta seg en tur innover til Mo. Hun trodde da at det var en krise i banken, siden hun som forstanderskapsmedlem ble kalt inn, fortalte Krane.

Siden banken valgte å gi samfunnsprisen til en privatperson, mener banken det blir galt å gi vedkommende en pengepremie. Malin Arntsen fikk derfor bestemme hvilken veldedig organisasjon som i stedet skulle få 25.000 kroner. Hun mente at pengene skulle gå til Rødøya velforening.

Selv fikk hun et trykk av kunstneren Elisabeth Alsos Strand og et diplom som et synlig bevis for hederen.

Svært overraskende

- Det er utrolig godt å få en slik overraskende heder for arbeidet jeg gjør. Jeg hadde ikke drømt om å få denne prisen, sier Malin Arntsen.

Hun understreker at hun titt og ofte får høre fra lokalbefolkningen og besøkende at innsatsen hennes er verdifull. Men det betyr mye at en blir hedret av folk utenfra, som ser at arbeidet hun legger ned er viktig for nærmiljøet.

Hun understreker at kunstverket og diplomet skal henges på en godt synlig plass i Klokkergården. Samtidig deler hun glatt prisen med sin familie.

- Både mine foreldre, mine søsken og deres familier har vært med på gjøre Klokkergården til det den er i dag. Innsatsen til dem har vært stor. Vi startet på dette prosjektet for sju år siden, avslutter hun.

Andre gangen

Dette var andre gangen Sparebanken Rana delte ut denne samfunnsprisen. I fjor gikk den til stiftelsen Termik i Mosjøen, som gjør en stor innsats for å hjelpe folk med sykdommer og lidelser til et bedre liv i livets siste fase.

- Det er bankens ansatte som kan nominere kandidater til denne prisen. I år var det seks til sju som ble seriøst vurdert av juryen, sier banksjef Krane.

For utenom han besto juryen av redaktør Kirsti Nielsen i Rana Blad og industrimannen Torbjørn Jørgensen fra Mosjøen og Hemnesberget.