Gå til sidens hovedinnhold

Helgeland har størst sjanse for jordskjelv i landet

Artikkelen er over 3 år gammel

[Avisa Nordland] Ifølge jordskjelvforskere er det et sted i Norge som er spesielt utsatt for jordskjelvsvermer. Nemlig kysten i Nordland. Det er også dette området som har opplevd et av de største jordskjelvene i historisk tid, på Helgeland i 1819 med en styrke på 5,8.

Forskere tror nå at jordskjelvsvermene i Nordland skyldes den fortsatt pågående landhevningen etter siste istid som var ferdig for nesten 10,000 år siden.

Nordland stiger fortsatt opp mot fire millimeter i året, mens havbunnen i vest ligger mer eller mindre stille.

Dermed blir det store spenninger i jordskorpen som utløses gjennom grunne svermer med små jordskjelv. Variasjonene langsmed kysten tyder derfor på at andre, lokale effekter også spiller inn.

Les også

NORSAR har oppjustert: - Et kraftig jordskjelv

 

31. august er det premiere på den nye filmen Skjelvet som omhandler at et nytt jordskjelv kan treffe Norges hovedstad når som helst. Det skremmende scenarioet i filmen kan ifølge Norsar faktisk skje i Nordland.

– Vi er ikke ute etter å skremme. Filmen må først og fremst ses på som underholdning, men samtidig synes vi det er bra at bevisstheten økes rundt jordskjelvfaren i Norge. Dette er tross alt ikke fiksjon, men fakta, sier daglig leder Anne Strømmen Lycke ved Norsar.

Les også

Jordskjelv i Nordland torsdag morgen: - Det ristet som f***

 

Kommentarer til denne saken