Har høy fokus på sikkerhet hos lærlinger - se den sterke videoen om dødsulykka på Øvre Forsland i 2013

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

[HELGELENDINGEN] Helgeland Kraft har ikke hatt skader på unge arbeidstakere siden 2015, og holder en egen opplæringsdag for lærlinger for å fortsette å forbedre sikkerheten.

Kvalitetsleder Lene Tokle innledet sitt foredrag med statistikk som viste at unge arbeidstakere, som inkluderer lærlinger er overrepresentert i antall skader på arbeidsplassen.

– 1 av 3 skader på arbeidsplassen Helgeland Kraft i 2015 skjedde på unge arbeidstakere. 4 av 7 skader i 2014 skjedde på unge arbeidstakere. I 2013 hadde vi en dødsulykke på innleid underentreprenør, sier Tokle til Helgelendingen.

Unge er utsatt

Siden 2015 har ikke Helgeland Kraft hatt skader på unge arbeidstakere.

– Det er ikke noe spesielt for Helgeland Kraft at unge arbeidstakere blir skadet. 18–24 åringer er 50 prosent mer utsatt for arbeidsulykker enn arbeidstakere i andre aldersgrupper ifølge EU. Hvorfor tror dere det er sånn? spør Tokle.

– Mindre erfaring kanskje? foreslår lærling Tobias Clausen.

– Unge kjenner ikke grenser like godt, både egnes og arbeidets, foreslår lærling Ole Martin Norum.

– Mange har lavere risikoforståelse, og tar ofte snarveier. For noen er det også vanskelig å stille spørsmål om det de får beskjed om. Det er kjempeviktig å spørre hele veien, sier Tokle.

(Saken fortsetter under bildet)

Nye Lærlinger: Fire lærlinger har fått lærlingplass som energimontører hos Helgeland Kraft. Tobias Clausen (venstre) er i Mosjøen, Ingvild Flatøy Næstby i Sandnessjøen, Torgrim Larsen i Brønnøysund og Ole Martin Norum på Mo i Rana. De lytter konsentrert til foredragene.foto: Benedicte Wærstad

Nye Lærlinger: Fire lærlinger har fått lærlingplass som energimontører hos Helgeland Kraft. Tobias Clausen (venstre) er i Mosjøen, Ingvild Flatøy Næstby i Sandnessjøen, Torgrim Larsen i Brønnøysund og Ole Martin Norum på Mo i Rana. De lytter konsentrert til foredragene.foto: Benedicte Wærstad

Både hun og montasjeleder Stein Tore Martinsen minnet flere ganger om at det er viktig at lærlingene spør, f.eks. «Er dette en sikker måte å jobbe på?» og sier ifra om de ser noen som ikke jobber sikkert nok.

Tankevekker

Underveis i timen om sikkerhet fikk de ferske lærlingene se en film om dødsulykken på Øvre Forsland i 2013 hvor 21 år gamle Kristian Giske døde på sykehus av skadene etter å ha fått en borerigg over seg.

– Det er en tankevekker som viser at det bør være et høyt fokus på sikkerhet. Jeg har tenkt på at det er et yrke med høy risiko på grunn av høyspent, sier Clausen.

– Vi tror vi bruker mye tid på forebygging med dager som dette, opplæring og mer, men det er ingenting sammenliknet med tiden som brukes om noen skader eller omkommer på jobb, sier Martinsen.

Prioritering og rekkefølge ble tatt opp på kurset.

– Dere skal alltid tenke sikkerhet før drift. Hvis en kunde er uten strøm og dere ikke har med nødvendig verneutstyr må dere hente det først, sier Tokle.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken