Åpnet historisk utstilling hos Helgelendingen: – Jeg håper at det blir 90 nye år

Utstilling: I Helgelendingens lokale har Helgeland museum satt opp en historisk utstilling om Helgelendingen gjennom 90 år.

Utstilling: I Helgelendingens lokale har Helgeland museum satt opp en historisk utstilling om Helgelendingen gjennom 90 år. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I anledning at Helgelendingen fyller 90 år har Helgeland Museum avdeling Vefsn produsert en ny utstilling om lokalavisa. Tirsdagskveld var det offisiell åpning med historisk foredrag.

DEL

HELGELAND [HELGELENDINGEN] – Helgelendingen er i år 90 år, og jeg føler meg bra sikker på at vi ikke får oppleve 90 år til med papiravis, men jeg både håper og tror at vi får oppleve digitalavis i nye 90 år, sa tidligere redaktør, Are Andersen under Helgeland museums kveldstime som ble holdt i Helgelendingens lokaler.

Mange hadde møtt opp for å høre på foredraget og se utstillingen som i dag holder hus hos Helgelendingen. Andersen tok publikum med på Helgelendingens reise gjennom 90 år.

– Mye har endret seg siden starten i 1929, sa han til publikum, mens han viste fram bilder av gamle ansatte, avisutklipp og Helgelendingens forskjellige tilholdssted.

Andersen forklarte også viktigheten med å ha lokalaviser i dagens samfunn. I det digitale samfunnet har vi fått flere influensere som reklamerer for produkter og får betaling for det. Det fins også medier som lever på falske nyheter for å skape debatt.

– Det er viktig at vi har medier som bruker tid og ressurser på å lage et godt og troverdig stoff, som er undersøkt og kontrollert opp mot ulike meninger. På den måten får vi fram et balansert synspunkt, slik at det ikke blir ren markedsføring levert av produsenter, som for eksempel bloggere tilbyr. Jeg håper folk i framtiden fortsetter å være villig til å betale for nyheter slik at de redaktørstyrte avisene har råd til å ansette folk som gjør en god journalistisk jobb, sa Andersen.

Formidlingsleder på Vefsn museum og prosjektleder for utstillingen, Kathrine Remmen Wiken fortalte at arbeidet med utstillingen startet tidlig i vår. Prosjektgruppa har samlet inn informasjon fra både kilder i form av intervju og avisens eget arkiv.

– Det har vært interessant og artig å høre på de vi har intervjuet. Jeg har også lært mye av å grave i avisens arkiv, og funnet ut at det har ikke vært så lett å lage avis. I tillegg kom det tydelig fram at avisen har vært gjennom store endringer, sa Remmen Wiken da hun erklærte utstillingen for offisielt åpnet.

Utstillingen vil være tilgjengelig i Helgelendingens lokaler til Festspilluka er over. Da vil det bli en ny sjanse til å se utstillingen på museet, hvor den blir hengende til over høsten.

Artikkeltags