RANA: I dag åpner Nordlands første spesialbutikk for rein og vilt; Arctic Rein og Vilt (ARV) på Gruben.

Til tross for at vi bor midt i matfatet når det gjelder rein og viltkjøtt har det vært vanskelig å skaffe disse delikatessene for folk flest. Nå har Lifjellfamilien, som driver med rein i Rana, satset på å fylle folks behov for naturens lekre, reine matvarer.

Etterspørsel

– Det har i alle år vært en stor etterspørsel etter reinkjøtt i alle variasjoner oppe hos oss på Tverrvatnet, men vi har ikke hatt utstyr eller kapasitet til å forsyne alle ranværingene med våre tradisjonelle råvarer.

– Den samiske mattradisjonen inneholder mange ettertraktete retter, og vi har forsøkt å ta fram en del av dette i småskalaproduksjon i vårt produksjonsanlegget på Gruben. Til nå har vi levert topproduktene som fileter og steiker til ferskvarebutikkene, men vi vil nå fylle ut sortimentet med tradisjonsvarer som folk har mast etter, sier Tom Lifjell foran åpningen av Nordlands eneste butikk som har spesialisert seg på ferskt reinkjøtt og vilt som elg og rype.

Tre dager

– Folk som gått på kjøpesentrene for å finne reinkjøtt finner ikke slike varer som reinpølser og soddkjøtt, men vi kan nå levere dette etter kundens ønsker. Er det noen som ønsker reinsdyrkoteletter med litt fett, eller en saftig og feit reinrygg til soddgryta, så skal vi nok finne det på kjølerommene våre og lage det slik kunden ønsker det.

– Vi har også laget pølser av flere slag, i tillegg til margbein og reinhjerter. Noen liker reinlever og det har vi også, sier Lifjell, som vil holde butikken som ligger ved vegstasjonen på Gruben åpen torsdag, fredag og lørdag.

– Responsen fra kundene vil avgjøre hvilke produkter som vi vil tilby framover, men som sagt så vil vi høre på alle ønsker og skaffe det vi kan, sier Tom Lifjell.