Kommuner bladde opp 40 millioner kroner for å gi innbyggerne digital motorvei

Ordførerne  Christine Trones fra Hemnes og Harald Lie fra Hattfjelldal er fornøyde med det store fellesløftet for moderne digital infrastruktur, som kommunene i fellesskap har fått til. Her feirer de med ei fiberkake

Ordførerne Christine Trones fra Hemnes og Harald Lie fra Hattfjelldal er fornøyde med det store fellesløftet for moderne digital infrastruktur, som kommunene i fellesskap har fått til. Her feirer de med ei fiberkake Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nabokommunene Hemnes og Hattfjelldal står bak tidenes fibersatsing.

DEL

[Helgelendingen] De to kommunene har brukt til sammen 40 millioner kroner på en ny fiberforbindelse som knytter dem nærmere sammen. 50 prosent av dette er egenfinansiert, og av en pressemelding framgår det at prosjektet har blitt mellom åtte og ni millioner kroner dyrere enn planlagt. Det har også tatt lengre tid enn det som var planen.

Digital motorvei

– Det er en stor glede at Hemnes og Hattfjelldal nå sammen har fått gjennomført denne viktige digitale infrastrukturen i området vårt. For 16 år siden jobbet jeg som koordinator for datanettverk i Oslo skolen, og det å nå få lov til å være med på åpningen av kommunene sitt fibernett er stort. Den digitale motorveien som fiberen utgjør gir muligheter for TV, radio, mobilnett med mer, understreket Hattfjelldal-ordfører Harald Lie på en fibermarkering i Korgen.

Fiberprosjektet er en del av en felles storsatsing for å gi innbyggerne i utkantkommunene samme digitale infrastruktur som tas som en selvfølge av mange som bor i mer sentrale strøk.

Innholdsleverandører

Det er opprettet et interkommunalt selskap – Villmarksnett – som skal drive fiberkabelforbindelsen og håndtere innholdsleverandører og salg av tilgang til innbyggere og næringsliv. De første innholdsleverandørene er allerede på plass, og det jobbes på spreng for å få koblet opp de som ønsker å benytte tilbudet.

Allerede nå er noen privatkunder og kommunale enheter begynt tilkoblingen og det planlegges å kunne få med enda flere nå i juni og gjennom sommeren. Kommunene ser nå i fellesskap på muligheten for å bygge videre ut i andre deler av kommunene, skriver de to kommunene i pressemeldingen.

Moderne infrastruktur

Bygging av fiberforbindelsen i og mellom kommunene Hattfjelldal og Hemnes startet opp sommeren 2015, og siste arbeidsdag før påske 2017 overtok kommunene fiberen fra leverandøren. Målet med prosjektet har vært å skaffe moderne infrastruktur til innbyggere, næringsliv og kommunal virksomhet i de to kommunene. Fiberen har vært ønskelig infrastruktur i kommuner som ønsker vekst, tilflytning og et moderne næringsliv.

Prosjektet har ført til at det nå er fiberkabel mellom kommunene Hattfjelldal og Hemnes, fra Hattfjelldal sentrum via Hjartfjellneset og ned fra Røssvassbukt til Korgen sentrum. I tillegg har det blitt lagt kabel i Bleikvasslia, Halvardalen og Leirskardalen/Tverrå.

I Hattfjelldal er det allerede lagt fiber i sentrum og over Krutfjellet til svenskegrensen.

Stian Skjærvik, Christine Trones, Haral Lie og Amund Eriksen er glade for den nye digitale motorveien.

Stian Skjærvik, Christine Trones, Haral Lie og Amund Eriksen er glade for den nye digitale motorveien. Foto:

Artikkeltags