Hentet døde dykkere i hemmelig aksjon

Innsatsleder Sturla Storrø sperret i dag av området, slik at ikke uvedkommende kan ta seg inn i grotta i Steinuglflåget, der de døde dykkerne nå ligger.

Innsatsleder Sturla Storrø sperret i dag av området, slik at ikke uvedkommende kan ta seg inn i grotta i Steinuglflåget, der de døde dykkerne nå ligger. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Finske dykkere brøt ferdselsforbudet. Omkomne dykkere hentet opp fra Pluragrotta. Saken er oppdatert

DEL

Et finsk dykkerteam meldte i dag tidlig i fra til politiet at de har hentet opp Jari Mika Tapi Huotarinen og Jari Uusimäki, som omkom under dykking i Pluragrotta om kvelden torsdag den 6. februar.

- Vi har fått opplysninger om at de to i går ble hentet opp til vannspeilet, samme sted som de var tenkt hentet opp i den tidligere planlagte aksjonen, sier fungerende politimester Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Det var i alt sytten personer fra Finland som deltok i aksjonen for å få opp Huotarinen og Uusimäkde. Ni av disse skal ha foretatt dykk. Aksjonen ble holdt hemmelig, verken politi eller Norsk Grottedykkerforbund var kjent med den.

Det finske teamet ankom Rana allerede sist lørdag, og brukte flere dager på å forberede aksjonen. Onsdag kveld ble de døde dykkerne hentet opp av vannet. De døde befinner seg fortsatt inne i grotta, ved vannspeilet.

Politiet gjorde tidligere i vinter forsøk på å få hentet opp de omkomne dykkerne. Dykkere fra utlandet, med spesialkompetanse på vanskelige oppdrag ble hentet inn. Aksjonen ble betegnet som svært krevende og farlig, og etter et mislykket forsøk på å få hentet opp den ene dykkeren, ble det den 25. februar bestemt å avslutte aksjonen og la de døde dykkerne forbli nede i dypet.

- Politiet jobber nå med å få oversikt over situasjonen. Det skal i dag gjøres tekniske undersøkelser på stedet, i tillegg til avhør av de finske dykkerne som har deltatt i opphentingen, sier Elnæs videre.

Parallelt planlegges operasjonen med å få bragt de døde opp av grotta og ut ved Steinugleflåget. Norsk Grotteforbund skal bistå politiet med dette arbeidet.

- Dette arbeidet vil foregå i hovedsak på fredag, mulig også lørdag. Inntil den jobben er fullført vil området rundt grotteinngangen være skjermet for ferdsel. Vakthold er etablert, sier Elnæs.

Ferdselsforbudet i Pluragrotta gjelder fortsatt, og politiet sperrer nå i tillegg av et område rundt, i forbindelse med det arbeidet som skal gjennomføres. Dykkeraksjonen var med andre ord et brudd på dette forbudet.

- Vår første prioritet er nå å håndtere de omkomne og ivareta alle nødvendige oppgaver i forhold til etterforskningen av dykkerulykken. Dykkerteamets brudd på ferdselsforbudet i grotta, blir en separat sak, som ikke prioriteres nå, sier Elnæs.

Fjorten av de sytten som var involvert i aksjonen har allerede returnert til Finland. Tre gjenværende dykkere har i dag gitt opplysninger til politiet om aksjonen som de har gjennomført.

De pårørende til de to omkomne grottedykkerne har blitt gjort kjent med opplysningene som politiet har fått i dag, og hvilke tiltak som nå settes i gang.

Dødsulykken den 6. februar var den andre i Pluragrotta. Den 16. august 2006 omkom Ståle Tveitane fra Grimstad under dykking i denne grotta.

Artikkeltags