Her bodde Klemet

Klemethelleren var en populær turistattraksjon i Hemnes kommune til den ble sprengt i fillebiter for ganske nøyaktig 19 år siden. Foto: Georg Meringdal

Klemethelleren var en populær turistattraksjon i Hemnes kommune til den ble sprengt i fillebiter for ganske nøyaktig 19 år siden. Foto: Georg Meringdal

Artikkelen er over 6 år gammel

Turistattraksjonen som ble sprengt.

DEL

Klemetspelet settes opp for første gang, og i dag kan du lese om hvem som skal spille Klemet og Anna.

Klemet Persson ble født i Norge i 1833. Han flyttet mye rundt, men bosatte seg til slutt i Klemethelleren øverst i Leirskardalen, sannsynligvis i 1888 eller 1889. Han var en kjent fører for fjellvandrere som ville gå i Okstindmassivet. Blant annet var han fjellfører for den franske geologen Charles Rabot, og sammen var de to de første til å bestige mange av toppene i Okstindan, Nord-Norges høyeste fjellmassiv.

Han var en sagnomsust person, og det ble blant annet hevdet at han skulle ha overnaturlige evner. Han har blitt beskrevet som en slags trollman. Blant annet skulle han ha en merkelig evne til å se og forstå skjulte ting. Det ble sagt at han kunne ganne, men han kunne også helberede med urter og andre metoder, noe som ofte ble forvekslet med magi.

Sammen med sin kone Anna hadde Klemet seks barn. De flyttet fra helleren høsten 1914 til gården Jamtjorda som ligger midt i Leirskardalen.

- Det var en inngang, kyrne skulle være i den ene enden og folket i den andre. Skillet mellom avdelingene var to bjørkestranger. De hadde ei stor steinhelle ca 70x70 cm til bord, og stolene var steiner. Døra var ei enkel borddør med gjenger av tre. Det kom opp ei vannkilde der kyrne stod. Vatnet rant i ei fure i berget som kyrne drakk fra, skriver Per Jomar Hoel i sin "Historien om Klemet og Anna" (ekstern lenke).

Både Klemet og Anna ligger begravet på Korgen kirkegård. Han døde i 1915. Anna døde 8 år etter.

Klemethelleren ble etter hvert en viktig turistattraksjon i Hemnes, men 28. mai 1994 ble helleren og huset sprengt. Politietterforskningen av sabotasjen var resultatløs, og dermed forble gjerningsmennene ukjent. Kommunen vedtok snart å bygge opp Klemethelleren igjen, men da kostnadsoverslaget på 1,6 millioner kroner kom på bordet i 1997 ble det mer eller mindre klart at dette ikke ville la seg gjøre. Så sent som i mars i år ble reguleringsplanen for området endret.

23. - 25. august 2013 settes Klemetspelet opp for første gang. Planen er at spelet skal settes opp annethvert år framover. Det er nettopp Jamtjorda i Leirskardalen, der Klemet og Anna bodde på slutten av sitt liv, som er arena for spelet.

Artikkeltags