Her ryker vogntogsjåførens kjøretillatelse

Artikkelen er over 5 år gammel

Man kommer ikke lenger videre på sommerdekk i Vinter-Norge. Se video.

DEL

I morgentimene sakset et tyskregisistrert vogntog i ei rundkjøring på E6 i Svortdalen. Da politi og personell fra Statens vegvesen sjekket dekkene på vogntoget, viste det seg at farkosten var skodd med sommeredekk. Dermed ble alle papirer, kjøretillatelsen inkludert, beslaglagt på stedet.

- Han får ikke kjøre en meter videre før vogntoget er skodd med vinterdekk, sier Egil Pettersen, operasjonsleder ved Helgeland politidistrikt.

Etter at sjåføren var informert om at det nå er forbudt å kjøre på norske vinterveier med sommerdekk, ble det organisert slepehjelp for å få vogntoget dratt til et sted der det nå skal kjøpes og påmonteres vinterdekk.

Politiet kommer denne vinteren til å beslaglegge kjøretillatelser hos alle førere av tunge kjøretøy, som ikke er skodd med vinterdekk. Fra og med vintersesongen 2013/2014 stilles det nemlig betydelig strengere krav til dekk på kjøretøy med tillatt totalvekt over 3.500 kilo. Regelverket for hjulbruk ble strammet betydelig inn ved en endring i forskrift om bruk av kjøretøy, fastsatt av vegdirektoratet den 30. august i år:

* Vinterdekk er påbudt i perioden 15. november til 31. mars.

* I Nord-Norge er det forbudt med dekk med mønsterdybde under 5 mm, fra 15. oktober til og med 30. april. Utenom denne perioden er kravet minimum 1,6 mm mønsterdybde.

* Kjøretøy skal ha vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende utenfor periodene nevnt ovenfor, dersom det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig veigrep i forhold til føret. Og dersom det kan ventes snø- eller isdekke, skal kjetting medbringes uavhengig av årstid.

- Denne sjåføren er den første jeg kjenner til som har blitt stanset her på Helgeland og gitt kjøreforbud etter at de nye reglene trådte i kraft. Om han ikke er den aller første, så er han definitivt blandt de første som får erfare at en ny forskrift er trådt i kraft, sier operasjonsleder Egil Pettersen.

Artikkeltags