Gå til sidens hovedinnhold

Herlig andegalskap

Artikkelen er over 10 år gammel

1.500 ender i fri dressur ned Slettenelva var en vinner for liten og stor.

For andre gangen gikk et andeløp av stabelen i Slettenelva lørdag. Her var det duket for knivskarp konkurranse mellom elleville små gule badeender med nummer på bryst og rygg. Et sted mellom 300 og 400 skuelystne fulgte endenes ferd ned elva. Interessen for endenes yteevne var like stor hos de voksne, som de små.

Sprang med kikerten

Linda Mobakken Rudolfsen var en av de svært ihuga andeheierne. Sammen med de to sønnene sprang hun nedover langs elva og speidet etter si egen and.

- Jeg tror den er der, og det er enda litt fram til teten, sier hun og peker inn i andeflokken med eldstemann i armene.

- Nei, nå stikker ei and ifra de andre endene. Det er som Armstrong på sykkelen. Jeg tror den anda er dopet, sier hun.

Andre tilskuere er klare på at det må kreves en uhildet dopingtest etter målgang.

Andegalskap

Fra lasteskuffa på lesseapparatet til en traktor ble endene tømt ut i elva ved ridestallen til Sletten gård. Så startet det farefulle ferden nedover. Tidvis renner elva rolig. Andre steder skaper greiner og vegetasjon ekle hindringer.

Denne fossen kommer til å skille endene mellom de som er and eller kylling. Den sikre veien ned fossen er etter sagrenna, men den raskeste er direkte ned strykene, sier alternværingene Frode Jensen og Knut Gullesen.

De er klare på at rett veivalg vil være avgjørende for utfallet.

Andeliv

I målområdet nedenfor kulpen samlet det seg svært mange i det badeendene nærmest seg mål. Speakerand Ingvild Gjølstad, med en lekker gul badeand rundt magen, holdt folk oppdatert om situasjonen oppe i elva. Fra utskremte observatører med kikkert og radiosamband fikk hun vite hvem som ledet. Liten og stor sprang rundt i spenning. Hvilken and ville komme først inn i motområdet. Det viste seg at til slutt kom en enslig and først. Hun hadde et så stort forsprang at det holdt helt inn og til seier for eier Mats Henriksen.

- Dette er helt uvirkelig. Jeg må bare skryte av innsatsen til anda mi, sier 25-åringen som lover samboeren en ferietur til Thailand.

For å varme opp de små på andelivet og løpet ned elva, var det mulig å kaste ringer mot svømmende ender i et hagebasseng. På svabergene ved målområdet. Her var det en kø av barn som ville prøve og sikre seg litt godteri. Sol og god varme skapte den rette stemningen under løpet.

Se bildeserie på www.ranablad.no