Gå til sidens hovedinnhold

Høyre fosser fram i nord

Artikkelen er over 10 år gammel

Høyre har nå ei historisk høy oppslutning i Nord-Norge og partiet er fordoblet på to år.

Det er Stig Sørra, som er leder i Nordland Høyre og ordfører i Alstahaug, svært godt fornøyd med.

Høyre får 23,5 prosent oppslutning i Nordland på meningsmålinga som Respons Analyse har gjort for A-pressen i Nord-Norge. Ved stortingsvalget høsten 2009 fikk partiet 11,5 prosent av stemmene i Nordland. Dermed er fordoblinga nå et faktum og vi må tilbake til 1980-tallet for å finne ei så høy oppslutning i Nordland.

– Dette er kjempeflotte tall å ta med seg inn i valgkampen. Målinga signaliserer at folk vil ha regjeringsskifte i fylket, sier Sørra som kan konstatere at Nordland Høyre ifølge målinga vil fordoble antall representanter i fylkestinget, fra 6 til 12, dersom resultatet holder seg ved høstens valg.

Frp er fortsatt litt større enn Høyre i Nordland, mens Arbeiderpartiet holder stand som fylkets største parti med 33,3 prosent oppslutning, men sammenlinga med stortingsvalget har partiet gått ned seks prosent.

SV taper stort

Den store taperen er imidlertid SV, som mer enn halverer oppslutninga si. Med 3,5 prosent oppslutning ville partiet bare fått to representanter i fylkestinget. Og hvis det var stortingsvalg, ville partiet kommet under sperregrensen på fire prosent.

Ap samarbeider i dag med SV, KrF, Venstre og Kystpartiet for å sikre flertallet til fylkesrådet i Nordland. Målinga viser at det er fortsatt åpent hvem som får flertall i fylket. Dagens fylkesråd ville bare fått 24 representanter i fylkestinget, som består av 53 representanter. Kystpartiet ville røket ut av fylkestinget.

Senterpartiet gikk ut av fylkesrådet og har samarbeidet med Høyre og Frp det siste året. Disse tre partiene ville fått flertall med 28 representanter.

Men her ligger det nok an til forhandlinger etter valget.

– Vi har gode relasjoner til de andre partiene. Så det viktigste for oss blir å gjøre et godt valg, så får vi søke samarbeid etter valget, sier Sørra.

Det er samferdsel og utdanning som er de viktigste arbeidsområdene til fylkesrådet. Sørra mener Høyre vil realisere samferdselsprosjekter raskere enn det dagens fylkesråd har klart, mens de ønsker en mer lokal og regional styring av utdanningstilbudet i de videregående skolene.

– Vi skal i alle fall sørge for at de som starter et treårig utdanningsløp skal få fullføre der de begynte, sier Sørra.

Tre fra nord

Målinga bekrefter altså at Høyre-vinden som blåser over kongeriket for tida absolutt gjør seg gjeldende også i nord. I samtlige tre nordnorske fylker har de borgerlige partiene (Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre) nå flertall.

I landsdelen er nå Venstre og KrF likevel marginalisert og en forventa «Hareide-effekt» har overhodet ikke gitt seg utslag i Nord-Norge. Målinga viser et interessant trekk i forhold til at kun tre partier ville fra nord ville blitt representert på Stortinget; Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet. Senterpartiet og SV, som i dag har nordnorske representanter, ville ikke blitt representert på Stortinget.

Hjemmesittere

Den store utfordringa for alle partiene blir å få folk til å stemme under fylkestingsvalget. Nesten 30 prosent av de spurte i meningsmålinga sier de ikke vet om de kommer til å stemme ved høstens valg og det er SV-velgerne som er mest usikre. Partiet er nå langt nede i grunnfjellet i oppslutning. De fleste går over til Ap, men noen SV-velgere sier faktisk at de nå vil stemme Høyre.

Høyre sanker stemmer fra alle partier, de fleste fra Frp og Ap.