Høyre i siget i innspurten

KAN VÆRE FORNØYD: Med en framgang på 7,1 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg og 2,9 prosent fra i august, har Høyre, her representert ved Stig Sørra, leder i fylkespartiet, god grunn til å være  fornøyd. Foto: Tor Martin Leines Noraas

KAN VÆRE FORNØYD: Med en framgang på 7,1 prosentpoeng fra forrige fylkestingsvalg og 2,9 prosent fra i august, har Høyre, her representert ved Stig Sørra, leder i fylkespartiet, god grunn til å være fornøyd. Foto: Tor Martin Leines Noraas

Artikkelen er over 8 år gammel

Høyrevinden over fylket tiltar i styrke igjen.

DEL

Det viser ei meningsmåling Respons Analyse har gjort på oppdrag for A-presseavisene i Nord-Norge.

Høyre kan juble

Sammenligna med fylkestingsvalget for fire år siden er det definitivt Høyre som har mest å juble for. Da fikk partiet 11,6 prosent av stemmene, mens målinga som er tatt opp 7. og 8. september, viser at Høyre går fram hele 7,1 prosentpoeng til 18,7 prosent.

Mens Høyre på ei måling i juni fikk 23,5 prosents oppslutning, sank denne på augustmålinga til 15,8 prosent. Med 18,7 prosent har partiet den siste måneden dermed økt sin oppslutning med 2,9 prosentpoeng.

Det er imidlertid fortsatt Fremskrittspartiet som er fylkes største borgerlige parti og de kan nå notere seg for 20,1 prosent av stemmene. I 2007 stemte 19,8 av nordlendingene på Frp og framgangen er dermed marginal.

Utøya-effekt

Etter terroranslagene og tragedien på Utøya i slutten av juli fikk Arbeiderpartiet over hele landet et voldsomt oppsving i tilslutning. Mens 33,3 prosent av nordlendingene i juni svarte at de ville stemme Arbeiderpartiet ved høstens fylkestingsvalg, ville hele 42,2 prosent i august gi sin stemme til partiet.

Nå, like før valget, synker imidlertid oppslutninga og 38,8 prosent i Nordland vil legge en Arbeiderparti-stemmeseddel i valgurna på mandag. Ved fylkestingsvalget for fire år siden fikk Arbeiderpartiet i Nordland 35,4 prosent av stemmene.

SV i Nordland har nå ei oppslutning på 6,1 prosent (7,8 i 2007), Rødt har 2,6 prosent (3,0 i 2007), Sp har 5,6 prosent (10,4 i 2007), Venstre har 3 prosent (3,4 i 2007), KrF har 2,7 prosent (4,4 i 2007) og Kystpartiet har 1,3 prosent (2 i 2007)

Tett løp

Det er 53 representanter i Nordland fylkesting og målinga fra Respons Analyse viser at de borgerlige partiene har et meget knapt flertall; 27 mot 26 representanter.

Høyre ligger nemlig an til å øke sin representasjon på fylkestinget fra dagens seks til ti representanter, mens Ap vil gå fra 19 til 22 representanter.

Senterpartiet ligger an til å gjøre et særdeles dårlig valg og partiet blir halvert sammenligna med i dag og vil bare få tre representanter på fylkestinget mot dagens seks.

KrF mister en av sine to representanter, mens SV vil miste en av sine fire og ende opp med tre i fylkestinget.

Rødt (1), Venstre (2) og Frp (11) vil få samme representasjon som i dag. Kystpartiet, som i dag har en representant, vil ryke helt ut.

Artikkeltags