Gå til sidens hovedinnhold

- Hva skal sykehus egentlig gjøre?

Artikkelen er over 13 år gammel

Direktøren etterlyser klar beskjed om hva sykehuset faktisk skal drive med.

– Hva er godt nok? Forventningene til oss er nesten ustyrbar. Kunnskapen om drift av lokalsykehus er altfor dårlig, sier direktør Ivar Kirkfjell ved sykehuset i Sandnessjøen.

– Det tror jeg også, sier stortingsrepresentant Jan Sahl (KrF), som gjestet Kirkfjells sykehus torsdag. Direktøren brukte mye av møtetida til å liste opp store utfordringer, og han var helt klar på at hverdagen er blitt en eneste stor prioritering.

– Vi må sortere nøye mellom hva vi må gjøre, bør gjøre og kan gjøre. "Kan" må komme i siste rekke, samtidig som vi har en ventelistegaranti. Å prioritere bare etter økonomi er en dårlig måte å drive helsearbeid på, sier direktør Kirkfjell.

Den gamle sykehusvisa på Helgeland er full av økonomiske bekymringer.

– Akkurat nå er Sandnessjøen det sykehuset i helseforetaket som er mest i økonomisk ubalanse. Vi har et underskudd på fire millioner kroner bare de to siste månedene. Det er et problem ettersom vi har lovet balanse i 2008. Kanskje tilsier dette at vi har for høy aktivitet, men det er vanskelig å ta den ned. Det er problematisk å si opp spesialister, for det er ikke sikkert at vi får dem tilbake igjen en annen gang, sier Kirkfjell. 2007 var et år med stor økning på kirurgi i Sandnessjøen, men også på medisin.

– Samtidig har vi begrenset personell og areal, og mange pasienter har vært nødt til å ligge på gangen. Slik skal det helst ikke være, sier Kirkfjell.

– Nei, nei, nei, det skal ikke det, sier stortingsmann Jan Sahl.

– Jeg kan godt innrømme at det er flaut at sykehusene må slite på denne måten. Helse er et enormt sluk, men det blir ikke rett når helseministeren sier at vi budsjetterer bare én gang i året, og så får det gå som det vil, sier Jan Sahl.

Partiet hans stemte imot sykehusreformen, men en KrF-minister fikk likevel i oppgave å legge til rette for den da Stortinget hadde gjort sitt vedtak.

– Vi fryktet at sykehus med "AS-modell" ville få et enormt fokus på penger, og slik har det blitt. Nå må fokuset vekk fra pengene, og vi må skape et godt helsetilbud. Det er en voldsomt stor oppgave, sier Sahl.