I live etter katastrofen

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

RANA/LURØY: Det var med ubeskrivelig glede og lettelse at familie og venner i går fikk meldingen om at kameratene Bjørn Audun Risøy og Øyvind Arntsen fra Lurøy hadde overlevd naturkatastrofen på Sri Lanka.

DEL

Bjørn Audun Risøys søster, Torill Risøy, fikk i går bekreftet at folk fra den norske ambassaden i Colombo hadde vært i kontakt med Bjørn Audun Risøy og kameraten Øyvind Arntsen. I går kveld var de trolig på vei til den norske ambassaden i Colombo.

– De er lettere skadet, men har mistet alt de eide. Det betyr selvsagt ikke noe, så lenge vi vet at de er i live, sier en lettet Torill Risøy.

Lettere skadet

I går ettermiddag hadde hun ennå ikke fått direkte kontakt med broren. Men da hun snakket med folk fra ambassaden i Colombo, fikk hun bekreftet at noen fra ambassaden hadde tatt seg fram til Hikkaduwa, hvor en gjeng nordmenn skulle befinne seg. De skulle også ta seg fram til Galle, hvor Øyvind Arntsen og Bjørn Audun Risøy befant seg på et sykehus.

– De skulle så ta dem med seg til ambassaden i Colombo, forteller Torill Risøy.

Det var etter at Torill Risøy i går morges hørte at norske myndigheter ikke hadde hatt kontakt med fem nordmenn på Sri Lanka, at hun ringte ambassaden i Colombo for å høre om det ikke egentlig var sju nordmenn som var savnet. Ved ambassaden opplyste de at de hadde informasjon om Bjørn Audun og Øyvind, og at de var lettere skadet og lå på et sykehus i Galle.

– Hva det innebærer, vet jeg ikke. Men vi vet at de er i live. Det er det viktigste. Nå håper vi at ambassadefolkene får dem med seg, og at de ringer oss så snart som råd, sier Torill Risøy.

– Ambassaden regnet med at det ville ta noe tid. Veiene er ødelagte, så de må ta en del omveier for å komme fram. Det er ikke sikkert vi hører noe fra dem i dag, sa Torill Risøy til Rana Blad i går ettermiddag.

For familiene og vennene til de to Lurøy-guttene er lettelsen stor. Men fremdeles har de mange ubesvarte spørsmål som de håper å få svar på så snart de får kontakt.

Glad og lettet

Bjørn Audun Risøy er en sentral spiller på Mo ILs fotballag. Sekretær i Mo Idrettslag, Svein Tangen, var i går svært glad over nyheten om at Risøy og Arntsen var funnet i live.

– Jeg er ubeskrivelig glad og lettet. Vi har prøvd å følge utviklingen, men det har ikke vært enkelt. Nyheten om at de to var funnet i live var aldeles strålende, sier Tangen.

Daglig leder i Mo IL, Anita Sollie, dro straks heim til Risøys samboer med blomster fra laget.

– Dette er en fantastisk dag. Det er følelsesmessig svært sterkt å følge en slik tragedie. Ekstra sterkt blir det når en kompis er rammet. Katastrofen kommer straks nærmere, sier Tangen.

Markering

Risøy er ansatt i deltidsstilling i Mo IL som sportslig koordinator. Når han kommer heim, vil klubben gjøre ekstra stas på han. For Svein Tangen legger ikke skjul på at Bjørn Audun Risøy er en helt spesiell lagspiller. Ikke bare har han en faglig ballast fra idrettshøgskolen som gjør at han er en sterk bidragsyter for treningsopplegg, han har også holdninger som Mo IL har utnyttet bevisst på holdningsskapende arbeid blant barn og ungdom. Risøy har vært Mo ILs "motor" i arbeidet mot Høgskolen i Nesna for å få i gang et treårig idrettsstudium.

Etter seks år på Idrettshøyskolen er han i dag lektor i idrett med hovedfag i idrettsbiologi. Året før han kom tilbake til Mo jobbet han som forsker ved idrettshøyskolen med fokus-område "Immunrespons på trening".

– Bjørn Audun legger ned et utrolig arbeid. Han er strukturert og ryddig, og et stort aktivum for Mo IL, sier Svein Tangen.

Artikkeltags