Ingen grunn til å droppe bærturen

Bjørn: Når bjørnen stiller seg på to, er det ikke for å angripe, men for å få bedre oversikt over situasjonen. Denne bjørnen ble fotografert med viltkamera ved en bjørnedrept sau i Svenningdal for to år siden.  Foto: Frank Hepsøe

Bjørn: Når bjørnen stiller seg på to, er det ikke for å angripe, men for å få bedre oversikt over situasjonen. Denne bjørnen ble fotografert med viltkamera ved en bjørnedrept sau i Svenningdal for to år siden. Foto: Frank Hepsøe

Artikkelen er over 6 år gammel

Bjørn har tatt minst 20 sauer i Rana i sommer. Det får noen til å droppe bærturen av frykt for at bjørnen skal angripe mennesker. Se video i slutten av saken.

DEL

Men den skandinaviske brunbjørnen ser ikke på mennesker som mat.

– Generelt kan man aldri si at dyr ikke er farlige. I gitte situasjoner er både bjørn, elg, hest og hund farlige, sier lederen for Rovdata ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Morten Kjørstad.

Rovdata er regjeringens senter for kunnskap om rovdyr.

Unngår mennesker

– Er bjørn farlig for folk?

– Det vi vet, gjennom erfaring og kunnskap om bjørn, er at man ikke trenger å være redd for bjørn, sier Morten Kjørstad.

Han viser til at folk i Norge har levd i noen tusen år sammen med bjørn. I dag er det over 3000 bjørner i Sverige, og i fjor ble det ved hjelp av DNA-analyser påvist 151 bjørner i Norge.

– Det betyr at det kan være opp imot 200 bjørner her i landet. Det er altså mange bjørner i Norge og Sverige, samtidig som det er mye folk ute i skog og mark. Men det er veldig sjelden noen ser en bjørn. For bjørnen gjør hva den kan for å unngå mennesker, sier Kjørstad.

Trekker seg unna

Det skandinaviske bjørneprosjektet, som startet i 1984, utstyrte mer enn 300 bjørner med radiosendere for å finne ut mer om bjørnen. Blant annet hvordan den reagerer når den er nær mennesker.

– Jeg var selv med da vi forsøkte å gå nært bjørn som var utstyrt med GPS. Og bjørnen trekker seg unna. Bjørn med årsunger har vært regnet som en risiko å komme nær. Men reaksjonsmønsteret var akkurat det samme: Bjørnen trakk seg unna, sier Kjørstad, som forteller at i løpet av de siste hundre årene er ingen mennesker i Norge drept av bjørn. To er drept i Sverige og en i Finland. Felles for de fleste tilfellene hvor bjørn angriper mennesker, er at de er blitt såret under jakt.

– Jeg håper at ingen som går i skog og mark er redd for å treffe på bjørn. For det er ingen grunn til det. Folk er også mørkredde, hva nå grunnen til det måtte være, minner Morten Kjørstad om.

Fredelig

Lederen for Rovdata slår fast at den skandinaviske brunbjørnen er blant de fredeligste bjørnene i verden, for mennesker.

– Isbjørnen ser på mennesker som mat, og også den amerikanske grizzlybjørnen og svartbjørnen ser annerledes på mennesker enn vår brunbjørn, sier Kjørstad.

– Hva skal man gjøre hvis man likevel støter på en bjørn?

– Man bør gjøre seg til kjenne, og trekke seg rolig unna.

Kjørstad forstår at folk kan være urolige når det er bjørn i området. Han mener dette kommer av at folk frykter det ukjente. For bjørnen har lenge vært utryddet i Norge, men er nå tilbake igjen.

– Det er som med meg: Jeg er moværing, og trives dårlig i områder med flått og hoggorm, sier han, og viser ellers til brosjyren «Er bjørnen farlig?», som Direktoratet for naturforvaltning har gitt ut.

Heftet finner du på DNs nettside:

Hvordan du bør møte en bjørn i bærskogen, kan du studere på denne videoen fra Nord-Sverige:

Slik som mannen i denne reklamen gjør bør ikke du gjøre hvis du møter på bjørn:

Artikkeltags