[Glomdalen] Nå i september er hjortelusa mest aktiv, og det er umulig og være ute i skogen uten å få denne edderkopplignende lusa på seg.

For oss mennesker er det nakken som er mest utsatt. Lusa flyr dit, kaster vingene sine og klorer seg fast til hodebunnen etter at den har krøpet opp under nakkehårene dine. Men også rundt ørene kan lusa lande i det vi går forbi den i forholdsvis tett vegetasjon i skogen.

Selv om man fjerner all hjortelus fra kroppen, kan det fortsatt sitte noen igjen på klærne når du henger dem fra deg. Hvis du slenger klærne i fryseren og håper lusa skal fryse i hjel, så gjør den ikke det. Den tar seg bare en «pause» og våkner til liv igjen når den får kroppstemperaturen tilbake.

 

Det er sjelden mennesker blir stukket av hjortelusa, men hvis det skjer, kan stikket klø i lang tid etterpå. For bikkjer er det effektivt å bruke flåtthalsbånd.

I løpet av oktober avtar mengden med hjortelus, og i november er det sjelden man treffer på den. Men også her er det et «men», det beror på om det er blitt frost, for så lenge det er mildt er det fortsatt fart i hjortelusa.

 

– Når kulda kommer søker hjortelusa seg mot pelsbærende dyr, som eksempelvis elg som er det dyret som plages mest. Der har man funnet opptil 16.000 hjortelus på et felt dyr under elgjakta.

– I pelsen på disse dyrene er det varmt og tørt, og på den måten klarer den seg gjennom vinteren, sier Knut Madslien, som er seniorforsker ved Veterinærinstituttet.

Madslien legger til at det ikke er noe som tyder på at det er mer hjortelus i år, om man sammenligner med fjoråret.