Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg skulle gjerne vært med og hentet Ståle ut

Artikkelen er over 15 år gammel

RANA: For snart to uker siden måtte Bjarte Vestøl forlate Ståle Tveitane i Pluragrotta.

Mandag ventet han ved bredden, da dykkere hentet kameraten.

Et team med britiske og norske grottedykkere gikk i går ettermiddag ned i Pluras grottesystem og hentet den omkomne Ståle Tveitane ut. Ved 20-tida var operasjonen over og den omkomne bragt opp. I basen for personellet som deltok i operasjonen, politi, Forsvaret, Sivilforsvaret, Oslo brann- og redningsetat og Norsk grotteforbund, befant også Bjarte Vestøl seg. Han ventet på at kameraten skulle bli brakt ut, nesten to uker etter at han omkom under grottedykking i Pluras underjordiske løp.

Vestøl og Tveitane hadde vært 1.300 meter inn og på 110 meters dyp – lenger inn enn noen før dem – og var på vei ut igjen da ulykken skjedde.

– Vi hadde akkurat lagt ut line og hadde snudd, da Ståle fikk problemer. Vi prøvde intenst begge to, men jeg klarte ikke å berge Ståle, sier Vestøl stille.

Lettelse

Vestøl, som er fra Kristiansand, tilhørte samme dykkeklubb som Ståle Tveitane. Vestøl har vært ved Plura nesten hver eneste dag siden Tveitane ble igjen der nede. Ventet på at kompisen skulle hentes ut, slik at han kan bringes hjem til Grimstad. Han følte en lettelse da operasjonen for å hente kameraten ut, startet i går.

– Det føles veldig godt å få være her nå. Men aller helst skulle jeg vært med dem inn, og selv hentet Ståle ut igjen, sa Vestøl da dykkerne i går ettermiddag var i ferd med å hente Tveitane ut.

Gang på gang har han tenkt gjennom det som skjedde onsdag 16. august. Om det var noe han kunne gjort annerledes. Det man vet er at Tveitane brukte et annet system enn det de fleste av kollegene benytter til grottedykking, og man tror at det var en svikt i surstoffsystemet som forårsaket ulykken.

– Det er viktig å få sjekket utstyret hans, slik at vi kan få et endelig svar på hva det var som gikk galt, sier Bjarte Vestøl.

Trodde han skulle dø

– Det jeg vet er at jeg sviktet et av mine egne prinsipper, nemlig aldri å foreta så dype dykk sammen med noen. Mens andre har som regel å dykke to eller tre sammen, har jeg som en regel at jeg skal foreta så dype dykk alene. Dette for ikke å utsette andre enn en selv for fare, dersom det skulle skje noe, sier Vestøl. Han innrømmer at da det gikk galt med Tveitane, så utsatte han seg selv for fare i forsøket på å få kameraten ut.

– Jeg prøvde så lenge jeg kunne, og jeg tøyde strikken langt utover det man bør. Jeg var veldig i tvil om jeg noen gang ville klare å komme meg ut selv, sier Vestøl.

Kritikk

Han innrømmer at ventetida har vært tøff, og han har fremmet kritikk mot myndighetene for at man ikke har hentet Tveitane tidligere.

– Jeg er kritisk til at man ikke benytter realkompetanse i større grad, men er for opptatt av det formalkompetanse, sier han og viser til at det befant seg mange grottedykkere i Rana i dagene etter ulykken.

– Den kritikken går mot politimesteren som myndighetenes forlengede arm. Politiet og de andre jeg har hatt med å gjøre her, har vært utrolig fine folk og vist flott omsorg og omtanke, påpeker Vestøl.

– Men det viktigste nå var å få hentet Ståle trygt ut. Og det klarer de folkene som er satt til å gjøre jobben.