- Jeg var fast bestemt på å drepe ham

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

BODØ (ANB): Med sin 15 år gamle datter som skrekkslagent vitne kastet Trond Frantzen (37) seg over økse- desperadoen. – Der og da var jeg fast bestemt på å drepe ham, sier Frantzen.

DEL

Det som skulle være en fredelig flytur til Bodø for legesjekk på Nordlandssykehuset, ble i løpet av noen få minutter forvandlet til et mareritt for Frantzen og datteren Marlene.

Rundt ti minutter før Dornier–maskinen fra Kato Air skulle lande i Bodø så han en mann av utenlandsk opprinnelse reise seg fra setet og dra fram en øks han hadde stukket ned i bukselinningen.

Tenkte på 11. september

– 11. september, tenkte jeg da mannen stormet inn mot cockpiten og gikk til angrep på pilot og styrmann, forteller Frantzen til Avisa Nordland.

Like etterpå stupte flyet og mot høyre. Frantzen så at fylkesråd Odd Eriksen prøvde å stanse øksedesperadoen, men at han slet med å få kontroll over mannen. Eriksen ropte om hjelp og Frantzen løp framover i kabinen.

– Turbulensen var så kraftig at jeg ble kastet mot taket og trykket mot gulvet om hverandre før jeg nådde fram, sier Frantzen.

Han fikk festet et nakkegrep på øksemannen og sammen med Eriksen fikk de tvunget ham ned i gulvet. Eriksen holdt fast hendene til mannen mens Frantzen tok strupetak på ham.

– Der og da var jeg fast bestemt på å drepe ham, sier Frantzen.

Han så blodet renne fra både pilot og styrmann og fryktet det verste med tanke på flykrasj.

– Bilder fra 11. september blafret gjennom hodet mitt. Da øksemannen sa noe om at han måtte kaste opp, han begynte å bli blå i ansiktet, skrek jeg til ham på engelsk:

– Ligg rolig, eller så dreper jeg deg!

Bak i flyet satt 15–årige Marlene og fulgte med på dramaet:

– Jeg så merket av øksa i hodet på dem som styrte flyet, forteller hun.

– Hva tenkte du da faren din plutselig havnet i slåsskamp med øksemannen

– Jeg hadde bare panikk, sier Marlene.

Uten at Frantzen og de andre i kabinen visste noe om det, var flyet sekunder fra å krasje. På det laveste var det om lag 30 meter over bakken.

– Tiden fra vi fikk kontroll over mannen til flyet landet, virket som en uendelighet, sier Frantzen.

Brannfolkene overtok

Så sto flyet på bakken, piloten kom seg ut og så stormet det inn brannfolk fra Luftforsvaret.

– Mens jeg og Eriksen holdt mannen nede klarte brannfolkene å geleide de andre passasjerene ut. Så overtok de kontrollen slik at vi også kunne forlate flyet, sier Frantzen.

– Vi fikk en utrolig god og profesjonell mottakelse, sier Frantzen som roser alle på flyplassen som hjalp passasjerene.

Onsdag kveld dro Trond Frantzen og Marlene hjem til Narvik, denne gangen via Evenes.

– Hva jeg skal gjøre når jeg kommer fram? Ta et par glass god konjakk, sier Trond Frantzen.

Artikkeltags