Jordskjelv rystet Lurøy og Rana

Området ved Aldersundet i Lurøy merket jordskjelvet spesielt godt. Foto: Arne Forbord

Området ved Aldersundet i Lurøy merket jordskjelvet spesielt godt. Foto: Arne Forbord

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

Også i andre deler av Lurøy, Rana og i Hemnes kommune kunne jordskjelvet merkes. I Rana ble rystelsene merket så langt som opp til Storforshei. NORSAR på Kjeller har anslått skjelvet til å være av styrke 3,5 på Richters skala.

– Jeg tenkte at det gikk ras, for rystelsene varte i en periode over en del sekund, forteller Odd Gunnar Aldersøen fra Aldra i Lurøy. Han hørte en kraftig smell, og så ristet hele huset.

Han var sammen med jentene sine på Aldra, og de ble redde da huset ristet.

– Jeg har opplevd fly som har gått gjennom lydmuren, men dette opplevdes ikke slik, sier han.

Huset beveget seg

Villy Strand i Utskarpen merket også godt til rystelsene.

– Jeg så at huset beveget seg, og det rumlet skikkelig, forteller han. Etter at det første, kraftigste jordskjelvet kom, var det et opphold før det kom et ikke fullt så kraftig etterskjelv. Også etterskjelvet første til bevegelse i huset til Villy Strand.

– Det første skjelvet var kraftigst. Hele huset beveget seg, sier Villy Strand.

Ekkel følelse

Også Arild Stenhaug i Utskarpen kan melde om kraftige rystelser.

– Vasene vaiet godt på bordet, forteller han. Stenhaug opplyser at han snakket med Svein Arne Nilsen i Nordsjona, som fortalte at en bokreol holdt på å ramle ned på grunn av rystelsene. Også bilder på veggene holdt på å gå i golvet.

– Det kom et etterskjelv fem-ti minutter etterpå. Og vi merket bare to skjelv her i Utskarpen, sier Arild Stenhaug.

Alice-Birgitte Holthe Nilsen fra Båsmoen merket godt jordskjelvet. Det samme gjorde Terje Rolf Hanssen fra Finneidfjord.

– Jordskjelvet kjentes og spesielt hørtes godt på Finneidfjord, sier Hanssen.

– Skjelvet var kjempesterkt, sier Hendy Braseth fra Finneidfjord. Hun har raset i Finneidfjord i friskt minne, og ble fryktelig redd der hun satt i stua sammen med mannen sin.

– Jeg bare kløp meg fast i stolen. Det var som om huset ble løftet opp, og det klirret i skapene. Det var skikkelig ekkelt, sier Hendy Braseth.

Artikkeltags