Kina opphever lakse-forbud for Nordland, Troms og Sør-Trøndelag

Fylkesrådsleder Thomas Norvoll mener opphevingen av restriksjonene er viktig for sjømatbedriftene i Nordland.

Fylkesrådsleder Thomas Norvoll mener opphevingen av restriksjonene er viktig for sjømatbedriftene i Nordland.

Artikkelen er over 2 år gammel

Siden 2015 har de tre fylkene Troms, Nordland og Sør-Trøndelag vært utestengt fra å eksportere laks til Kina. Nå opphever Kina restriksjonene.

DEL

– Det er veldig bra at laks fra hele Norge endelig kan selges til Kina igjen, sier en fornøyd fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune.

Kinesiske myndigheter opphever restriksjonene på de tre fylkene med virkning fra 3. juli.

Viktig for sjømatbedriftene

Norvoll påpeker at opphevingen av restriksjonene er viktig for sjømatbedriftene i Nordland.

– Kina er et stort og voksende marked for sjømat. Da må vi bedriftene våre ha tilgang. Det er grunnen til at vi har arbeidet systematisk med dette, sier Norvoll.  

Nordland er vennskapsregion med en av Kinas viktigste sjømatregioner, Zhejiang.

Det er kun litt over en måned siden vi var over med en delegasjon fra Nordland.

– Da var laks fra Nordland til Kina et naturlig samtaletema for begge parter. Både import fra Nordland, men også direkte flyruter mellom Zhejiang og Nordland.  

– Nå intensiveres arbeidet med å frakte laks og annen sjømat med direktefly fra Nord-Norge, avslutter Norvoll.

En milepæl

Fiskeriminister Per Sandberg mener dette er en ny milepæl inn i det kinesiske markedet.

– Dette er en kjempegod nyhet for sjømatbedriftene våre. Nå kan lakseprodusenter fra hele Norge selge laks til Kina. Det er et enormt potensial i Kina for videre utvikling av handelen med sjømat, sier Sandberg i pressemeldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Restriksjonene på laks fra Troms, Nordland og Sør-Trøndelag ble innført i 2015. Bakgrunnen var frykt for at fiskesykdommer som PD og ILA, som var påvist i disse fylkene, kunne smitte over til kinesisk fisk.

Gode nyheter for kinesiske forbrukere

Nordland, Troms og Finnmark har de siste årene stått for over 40 prosent av den totale norske lakseproduksjonen. Dette tilsvarer over 500 000 tonn.

– Dette er store oppdrettsfylker. Tilgangen på laks som kan eksporteres til Kina blir nå betydelig bedre. Den største laksen på over fem kilo er mest populær i Kina, men den er vanskelig å få tak i. Nå som flere norske sjømatprodusenter er godkjent blir det mer stor, norsk laks på det kinesiske markedet, sier fiskeriminister Sandberg.

Har holdt tett kontakt

Kinesiske matmyndigheter var på inspeksjon på flere lakseanlegg i Trøndelag, Nordland og Troms i mars. Kort tid etter reiste fiskeriministeren og norske myndigheter til Kina i mai.

– Vi har hatt flere møter med kinesiske myndigheter, og jeg tror at både den tette oppfølgingen og det at vi har møtt hverandre ansikt til ansikt har hatt betydning her. Arbeidet vi har lagt ned gir nå resultater, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken