Gå til sidens hovedinnhold

Klart nei til vindmøller

Artikkelen er over 7 år gammel

Rana kommune sier nå nei til at det skal gis konsesjon for en vindmøllepark på inntil 100 turbiner på Sjonfjellet.

Tidligere har flertallet i MPR-utvalget og flertallet i formannskapet gått inn for å anbefale å gi grønt lys for vindmølleplanene. Det er NVE som til slutt bestemmer om det skal gis konsesjon eller ikke, men Venstre har nå fått flertallet av ranapolitikerne med seg på å gå imot at en slik konsesjon gis.

– En gledens dag

Det er Tormod Steen glad for.

– Dette er en gledens dag, for å få en vindmøllepark på Sjonfjellet vil være en dårlig sak for kommunen, sa Steen som ikke var i tvil om at 100 vindmøller på fjellet vil være ei nedgradering av kvaliteten på landskapet.

– 100 vindmøller vil bety at dette blir et gedigent industriområde som vil ødelegge både flora og fauna, var beskjeden fra Steen som også var klar på at å tillate en vindmøllepark kan være ei gedigen felle for industrien i Rana.

Dette fordi nye overføringslinjer vil gjøre det mulig å sende kraft ut av regionen i et anna omfang enn i dag.

Livredd

Allan Johansen (Frp) var her helt på linje med Steen.

– Jeg er livredd for alle tiltak som kan bidra til å svekke Rana-industrien, sa Johansen som tilkjennega at han generelt synes det er veldig dumt å bygge vindmøller all den tid det her vil være snakk om en svært subsidiert produksjon.

– I et tiårs perspektiv vil det koste to milliarder kroner å holde vindmølleparken på Sjonfjellet i drift, sa han.

Også Geir Waage (A) stilte spørsmål ved om det er samfunnsøkonomisk å gjennomføre vindmølleprosjektet på Sjonfjellet.

– Det er det ikke, og regninga kommer til å bli sendt til forbrukerne og industrien, sa Waage og slo fast at for Arbeiderpartiet, som i MPR-utvalget og i formannskapet gikk inn for å gi grønt lyst til vindmølleparken, veide det tungt at nabokommunen Nesna nå har sagt nei til prosjektet.

Kraftoverskudd

Det gjorde det også for Miljølistas Håkon Nordbakken som trakk fram at det i Nordland i dag allerede finnes et kraftoverskudd på 40 prosent.

Kraftoverskuddet var også noe Rødts Alte Hiller trakk fram som et argument for å stemme mot å anbefale konsesjon.

– Det er ikke mangel på kraft og vi må utnytte den energien vi har enda bedre, sa Hiller før han slo et slag for vannkraft på denne måten.

– Det er kraft i enhver regnskur!

Overraska

Senterpartiets Johan Petter Røssvoll var overraska over at vinden hadde snudd siden saken ble behandla i MPR-utvalget og i formannskapet.

– Jeg er overraska hvis trenden nå skal være å si nei til nye energiformer og vi ikke skal videreutvikle mulighetene for fornybar energi, sa Røssvoll som var en av fire i kommunestyret som stemte for å anbefale at det gis konsesjon.

Kommentarer til denne saken