– Det klødde over hele kroppen. Det nyttet ikke å klø tilbake, og det gikk ikke over. I tillegg var det steder som på ryggen jeg ikke nådde, så jeg vred meg mot underlaget i forsøket på å få det til å slutte å klø, forteller Stine Kathrin Storholm.

Tenkte logisk

Snart ei uke etter badet i ferskvann har hun bare enkelte små prikker igjen til minne om den ubehagelige opplevelsen. Den verste kløen fikk hun bukt med ved å dusje.

– Jeg tenkte at det hadde vært varmt veldig lenge, at bakterier lever bedre i varme omgivelser og at hvis kløen skyldes noe jeg hadde fått på meg så måtte jeg prøve å skrubbe det bort, forklarer 24-åringen.

Det hun fikk på huden etter badet i Ildgrubfossen er svømmekløe, på fagspråket kalt cercariedermatitt. Den forårsakes av parasitter som vanligvis infiserer ulke arter fugler som er knyttet til ferskvann.

Ikke rapportert

– Jeg har ikke mottatt noen meldinger om dette i Rana i sommer. Svømmekløe er mest vanlig lenger sør i landet, spesielt i Sognsvann og Bogstadvannet i Oslo der det rapporteres om fenomenet hvert år. Men parasitten er observert også lenger nord, sier kommuneoverlege Henning Mørland.

Stine Kathrin var en av fem personer som dro til Ildgrubfossen sist lørdag for å kjøle seg ned i det varme sommerværet. Alle ble angrepet av parasitten som ved en feiltakelse trenger seg inn i huden på mennesker. Den kan nemlig ikke utvikle seg her, og dør.

– Jeg har badet i Rauvatnet etterpå, men der fikk jeg ikke svømmekløe, sier Storholm.

Det er ikke mulig å se på vannet om det inneholder parasitter.

– Svømmekløe kan kun oppstå etter kontakt med ferskvann. Hvis lignende symptomer skjer etter bad i sjøen så skyldes det noe annet, understreker kommuneoverlegen før han fortsetter:

– Parasitten trives i høye temperaturer, og finnes ofte der vannet er grunt og ved strender med pålandsvind. Et råd for å unngå parasitten er derfor å bade ut fra flytebrygger der vannet er dypere.

Allergisk reaksjon

Svømmekløe er en form for allergisk reaksjon. Personer vil dermed reagere ulikt på parasitten. Det er ubehagelig, men utslettet er ikke farlig.

– Jeg fikk røde prikker som lignet blemmer over hele kroppen, forteller Stine Kathrin Storholm.

Kommuneoverlegen opplyser at utslettet kan vare fra noen timer opp til et par uker.

– Det kan som sagt nytte å ta en dusj når kløen begynner. Er ikke det mulig kan det hjelpe å tørke seg med et håndkle for å fjerne parasittene før de kryper under huden, sier Mørland.

Eurax og allergimedisin som kan kjøpes reseptfritt på apoteket kan lindre ubehaget. Dersom kun et lite lokalt område er angrepet, for eksempel rundt anklene etter vassing, så kan hydrokortison, som også kan kjøpes reseptfritt, være til hjelp, sier kommuneoverlegen.