Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du få sjekket deg for føflekkreft for en symbolsk sum: - Voksne menn oppfordres spesielt til å foreta en sjekk

Dete må du være oppmerksom på.

Artikkelen er over 4 år gammel

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge. I samarbeid med Kreftforeningen rydder lokale hudleger timeplanen for å tilby en sjekk forbindelse med Hudsjekkdagen.

I fjor fikk for første gang over 2000 personer konstatert føflekkreft i Norge. Både når det kommer til forekomst og dødelighet er Norge blant de land i verden som ligger dårligst an.

- Vi har nå den høyeste dødeligheten i Europa, og bare litt lavere enn i Australia, hvor forekomsten er nesten dobbelt så som i Norge, uttaler forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret.

Denne kreftformen er den som øker mest i Norge, og hvert år dør over 300 personer av føflekkreft. Av de som dør er menn spesielt utsatt. Dødeligheten blant norske menn er nesten dobbelt så høy som hos kvinner. Dette skyldes trolig at norske menn ikke er like flinke til å følge godt nok med på egen kropp, samt at de ikke tar hudforandringer på alvor.

Voksne menn spesielt utsatt

Det ønsker hudlege Richard Stoll ved Helgeland Hudlegekontor å bidra til å gjøre noe med.

- Nordmenn har blitt flinkere til å sjekke seg, og norske myndigheter har blitt flinkere til å informere om farene ved føflekkreft, men fortsatt gjenstår det en vei å gå for å øke bevisstheten.

Stoll forteller at voksne og eldre menn er spesielt utsatt.

- Det vi ser er at voksne menn oppsøker lege veldig sent. De kommer ofte inn med avanserte tumorer som er langt fremskredne. Da kan det være for sent å gjøre noe med dette.

Hudlegen er en av mange norske leger som rydder timeplanen sin i forbindelse med den landsomfattende aksjonen Hudsjekkdagen. Da tilbyr hudlegene en sjekk for en symbolsk sum på 320 kroner, uten at man trenger en henvisning fra fastlege.

- Summen man må betale er egenandelen, men oppdages det føflekker som må fjernes eller andre tiltak som må gjøres, slipper man å betale for dette, forteller Stoll, som selv har ryddet plass til 20 konsultasjoner i forbindelse med aksjonen.

Kan oppdages tidlig

Selv om økningen av føflekkreft er skremmende er det i det minste enkelte ting ved kreftformen som gjør det enklere å behandle den.

- Det vises tidlig hvis man har hudforandringer, så er man observant kan man tidlig oppdage dette og gå til legen.

Et godt tips er å oppsøke lege dersom du har en føflekk som skifter form, farge, klør eller blør.

Får man en tidlig diagnose er sjansene også gode for overlevelse. I tillegg er føflekkreft en en sykdom som man vet hvordan man kan forebygge.

I 2016 er det tredje gang man arrangerer Hudsjekkdagen. Under Hudsjekkdagen i 2015 ble det oppdaget 68 hudkrefttilfeller. 11 av disse var føflekkreft.

Dato for årets aksjon er 11. mai, men allerede fra i dag, 18. april, vil det være mulig å reservere tid på telefon (80057338) eller via internett.

Hudsjekkdagen 2016

På 1950-tallet var det rundt 50 nye tilfeller av føflekkreft i året. I 2014 var det for første gang over 2000 som fikk sykdommen.

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest av alle kreftformer i Norge.

Norge er et av landene i verden som har høyest forekomst av føflekkreft.

Nordmenn er mer ute i hverdagen enn folk i mange andre land. Vi får det meste av soldosen vår i løpet av noen måneder, og ikke fordelt over hele året.

Nettopp fordi vi har lite sol i Norge, vil mange ha mest mulig på kort tid.

Det positive er at føflekkreft er en sykdom vi vet hvordan vi kan forebygge.

Vi vet hvordan vi kan minske risikoen for hudkreft. Det handler ikke om å unngå sola helt, men å utsette oss for mindre av de sterke strålene.

Det anslås at rundt 90 prosent av tilfellene av hudkreft har sammenheng med solforbrenning og overdreven soling.

Skal vi få Norge ned fra verdenstoppen i føflekkreft, må vi nordmenn bli flinkere både til å beskytte oss i sola og å gå til lege med hudforandringer.

Solbeskyttelse er viktig gjennom hele livet, også for voksne og eldre.

Den viktigste formen for solbeskyttelse er å minske tiden vi er i de sterkeste solstrålene.

De fleste bruker først og fremst solkrem som solbeskyttelse, men de fleste bruker mindre krem enn det som skal til for å få tilstrekkelig beskyttelse.

Det viktigste vi kan gjøre er å minske tiden vi er i de intense UV-strålene, ved å ta pauser fra sola og bruke klær som beskyttelse.

Vi trenger sol for å ha god helse, men for mye UV-stråling er skadelig, og fører til unødig mange hudkrefttilfeller og dødsfall, og store behandlingskostnader. Dette er et paradoks, når vi vet at hudkreft er ganske enkelt å forebygge.

Norge har høyest dødelighet av føflekkreft i Europa. Tidlig diagnose gir god prognose for overlevelse av føflekkreft.

Andelen som døde av sykdommen er betydelig høyere for menn enn for kvinner. Menn har mer alvorlig sykdom når de får diagnosen. Dette skyldes trolig at de ikke følger så nøye med på føflekkene sine og kommer sent til legen. Det kan også skyldes at føflekken oftere sitter et sted det er vanskelig å følge med på selv.

 

Kommentarer til denne saken